Wykonanie
Od wielu miesięcy jest to najczęściej przygotowywany "fast food" w naszym domu. Każdy członek rodziny jest w stanie w ciągu 10 minut przygotować hummus, który podajemy z grillowaną tortillą lub
rukolą, polany dodatkową złocistą
oliwą - pyyycha!Wszystkie składniki dodane podczas jego przygotowania są ważne, najistotniejsza jest chyba jednak bardzo aromatyczna
przyprawa kmin rzymski, zwana kuminem.Składniki:puszka
ciecierzycy2 łyżki
sezamu3 łyżki
oliwyłyżeczka
kminusól,
pieprz, szczypta
papryki wędzonej1 łyżeczki
soku z cytrynyząbek
czosnkuSposób przygotowywania:odcedzamy na sicie
ciecierzycę, odciek zostawiamy w pojemniku blendera miksujemy
sezam,
sok z cytryny, kumin, 2-3 łyżki
wody z
cieciorki,
oliwę,
czosnek.dodajemy
cieciorkę, przyprawiamy, blendujemy na jednolitą masęmożna polać
oliwą i posypać
natką pietruszki,
pieprzem i
papryką wędzoną.