Wykonanie
Hummus to pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej . Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z
chlebem pita, ale zasadniczymi składnikami są zawsze
ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony
czosnek, tahini (pasta sezamowa),
oliwa i
sok z cytryny,
przyprawy, niekiedy
pietruszka oraz
kmin rzymski, dokładnie razem wymieszane.Hummus zawsze był dla mnie ciekawą pastą. Uwielbiam jego konsystencję: kremową i ciężką zarazem. Mniam. A do tego jest taka zdrowa!Ten przepis, jak większość moich przepisów jest mało pracochłonnym sposobem na to by przygotować i cieszyć się hummusem. Wystarczy wrzucić wszystko do malaksera i gotowe. To jest naprawdę proste.Naprawdę nie trzeba nawet kupować tahini, aby zrobić hummus - wszystko co musisz zrobić, to sprażyć trochę nasion
sezamu w domu i dodać je do środka. Smakuje prawie tak samo.
Składniki:3 łyżki
sezamu (lub 1/3 szklanki pasty sezamowej tahini)4-5 ząbków
czosnku, całe0,5 kg ziaren
ciecierzyca (odsączonej z zalewy)1/4 szklanki
oliwy z oliwek1 łyżki świeżego
soku z cytryny1 łyżeczka
soliW małej patelni, nasiona
sezamu prażymy na średnim ogniu do złotego, potrząsając często patelnią. Należy uważać, aby nie spalić nasion. Odstawiamy.Dodajemy
czosnek do malaksera i mielimy aż do całkowitego zmielenia. Dodajemy
cieciorkę,
oliwę z oliwek,
sok z cytryny i
sól do malaksera i miksujemy całość na gładką masę. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dodajemy 2-3 łyżki zalewy
cieciorki, łyżka po łyżce, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dodajemy sprażony
sezam i całość ponownie miksujemy. Odstawiamy do schłodzenia, na około 1-2 godziny. Najlepiej smakuje z
chlebkiem pita!ZOBACZ TEŻ: przepis na hummus w wersji light !