ßßß
3 łyżki sezamułyżka oliwyząbek czosnkułyżka soku z cytrynypół szklanki suchej ciecierzycysól1/3 szklanki zimnej wodyDzień przed przygotowaniem hummusu, należy ciecierzycę zalać wodą i zostawić na noc.Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, opłukać.Wrzucić do garnka, ponownie zalać wodą i zagotować.Gotować około godziny, aż ciecierzyce będzie można rozgnieść w palcach, a po przekrojeniu nie będzie widać białego koloru wewnątrz.Odcedzić ciecierzycę i zostawić do ostudzenia.Na patelni zrumienić ziarna sezamu, które potem wrzucić razem z łyżką oliwy do miski blendera i zmiksować na pastę - tahini (możecie też użyć gotowej, kupnej w sklepie jasnej pasty).Do gotowego tahini dodać ciecierzycę, przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny i sól.Miksować na gęstą pastę, a następnie dodać część zimnej wody i sprawdzić po ponownym zmiksowaniu konsystencję (moja pasta wymagała około 1/3 szklanki zimnej wody).Gotowy hummus przełożyć do miseczki, można go polać oliwą, posypać przyprawami i ozdobić pietruszką.