Wykonanie
Ostatnio miałam chęć eksperymentowania w kuchni. Patrząc na woreczek z
ciecierzycą i drugi z
sezamem postanowiłam przyrządzić wegański hummus. Przygotowując hummus potrzebujemy tahini, czyli pastę
sezamową, którą łatwym sposobem zrobimy w domu. Hummus idealnie smakuje na
pieczywie, także takim chrupkim.Hummusinspiracja
3 łyżki
sezamułyżka
oliwyząbek
czosnkułyżka
soku z cytrynypół szklanki suchej
ciecierzycysól1/3 szklanki zimnej
wodyDzień przed przygotowaniem hummusu, należy
ciecierzycę zalać
wodą i zostawić na noc.Następnego dnia
ciecierzycę odcedzić, opłukać.Wrzucić do garnka, ponownie zalać
wodą i zagotować.Gotować około godziny, aż
ciecierzyce będzie można rozgnieść w palcach, a po przekrojeniu nie będzie widać białego koloru wewnątrz.Odcedzić
ciecierzycę i zostawić do ostudzenia.Na patelni zrumienić ziarna
sezamu, które
potem wrzucić razem z łyżką
oliwy do miski blendera i zmiksować na pastę - tahini (możecie też użyć gotowej, kupnej w sklepie jasnej pasty).Do gotowego tahini dodać
ciecierzycę, przeciśnięty ząbek
czosnku,
sok z cytryny i
sól.Miksować na gęstą pastę, a następnie dodać część zimnej
wody i sprawdzić po ponownym zmiksowaniu konsystencję (moja pasta wymagała około 1/3 szklanki zimnej
wody).Gotowy hummus przełożyć do miseczki, można go polać
oliwą, posypać
przyprawami i ozdobić
pietruszką.