Wykonanie
Jak pierwszy raz spróbował tego smakołyku wiedziałam ze na stałewejdzie na do naszego jadłospisu :)Znalazła przepis idealny, pochodzi z książki "Jadłonomia" Marty
Dymek. Autorka podaje parę wskazówek od których zależy czy nasz hummusu będzie idealny :) Zastosowałam wszystkie i hummus jest genialny :)
Domowa pasta tahiny:2 szklanki
sezamu2 łyżki
oliwy z oliwekW partiach na suchej patelni podprażyć
sezam ma się lekko zrumienić, nie wolno go przypalić bo będzie miał gorzki smak. Następnie przestudzić. Nasiona
sezamu przekładamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu gdy
sezam zacznie zamieniać się w płynna masę dolewamy
oliwę i dalej miksujemy na gładką masę. Tak przygotowaną pastę możemy przechowywać ok. miesiące w lodówce.Składniki:1 szklanka
ciecierzycy1 szklanka jasnej pasty tahiny2 ząbki
czosnku1/3 szklanka lodowatej
wody3 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
sody oczyszczonejsólWieczorem zalać
ciecierzycę 1/2 szklanki zimnej
wody dodać 1/2 łyżeczki
sody i pozostawić na całą noc. Następnego dnia
ciecierzycę opłukać zalać dużą ilością zimniej
wody oraz dodać 1/2 łyżeczki
sody. (Nie solimy na tym etapie
ciecierzycy). Zagotować i gotować ok 30- 40 minut do momentu kiedy ziarna
cieciorki będą łatwo dawały rozgnieść się w palcach i będą maślane w środku.Ugotowaną
ciecierzycę odcedzić i przepłukać.Do blendera wrzucić
ciecierzycę, posiekany ząbek
czosnku, pastę tahine,
sok z cytryny i wszytko zmiksować na gładką masę. Następnie cały czas miksując dolewać powoli lodowatą
wodę. Po wlaniu całej
wody miksujemy jeszcze 3 minuty. Na końcu można doprawić
solą. Gotowy hummus polać
oliwą, posypać posiekaną
pietruszką i schłodzić.