Ostatnio jest to moja ulubiona pasta. Odkąd odkryłam ciecierzycę to mogłabym jeść ją cały czas ;). Jest bardzo dobrym źródłem białka, więc czasami można zastąpić nią mięso.Potrzebujemypuszka odsączonej ciecierzycy5 łyżek zmielonego sezamuząbek czosnku2 łyżki oliwy3 łyżki soku z cytrynyzimna przegotowana wodasólPrzygotowanieCiecierzyce odsączamy. Ziarna sezamu mielimy - np. w młynku do kawy. Do pojemnika blendera wrzucamy ciecierzyce, sezam, ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny. Miksujemy na gładki płyn. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodajemy wodę (2-3 łyżki). Doprawiamy solą do smaku.Pasta ta jest idealna do chleba pełnoziarnistego, do grzanek. Jako że nie jadam zbyt dużo chleba wymyśliłam sobie żeby pastę tę dodać do czegoś innego. Poniżej dwa nienajlepsze zdjęcia pokazujące przykładowe użycia.