ßßß Cookit - przepis na Mam smak na hummus

Mam smak na hummus

nazwa

Wykonanie

Ostatnio jest to moja ulubiona pasta. Odkąd odkryłam ciecierzycę to mogłabym jeść ją cały czas ;). Jest bardzo dobrym źródłem białka, więc czasami można zastąpić nią mięso.
Potrzebujemy
puszka odsączonej ciecierzycy
5 łyżek zmielonego sezamu
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
zimna przegotowana woda
sól
Przygotowanie
Ciecierzyce odsączamy. Ziarna sezamu mielimy - np. w młynku do kawy. Do pojemnika blendera wrzucamy ciecierzyce, sezam, ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny. Miksujemy na gładki płyn. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodajemy wodę (2-3 łyżki). Doprawiamy solą do smaku.
Pasta ta jest idealna do chleba pełnoziarnistego, do grzanek. Jako że nie jadam zbyt dużo chleba wymyśliłam sobie żeby pastę tę dodać do czegoś innego. Poniżej dwa nienajlepsze zdjęcia pokazujące przykładowe użycia.
Źródło:http://mamsmak.blogspot.com/2013/04/mam-smak-na-hummus.html