Wykonanie
Od dawna chciałam zrobić hummus
dyniowy. Nie tylko ze względu na jego smak, ale też za ten cudowny
pomarańczowy wygląd. Kiedy już się za niego zabrałam, okazało się, że moja
dynia ma jedynie lekko żółtawy kolor. Humus powstał, był bardzo smaczny, ale niestety nie zachwycił mnie wyglądem. No cóż.
Będę musiała przygotować go jeszcze raz, z odpowiednio kolorowej dyni. Przepis na podstawie bloga
Maya Kitchenette .
Składniki:1 puszka
ciecierzycy (lub 2 szklanki ugotowanej)250 g upieczonej dyni2 ząbki
czosnku3 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
sezamu1 łyżeczka
oliwysól,
pieprz,
pieprz cayenneWykonanie:
Dynię obieramy i kroimy w kostkę i pieczemy w 180 stopniach w piekarniku. Po około 15 minutach dodajemy ząbki
czosnku i pieczemy razem, aż
dynia będzie miękka (jeszcze przez około 15 - 25 minut). Studzimy
dynię.
Sezam prażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy go dodają po chwili
oliwę. Upieczoną
dynię, obrany
czosnek, zmiksowany
sezam i
ciecierzycę miksujemy na gładką pastę, dodajemy
sok z cytryny i
przyprawy do smaku. Ewentualnie możemy dodać odrobinę
oliwy, jeżeli hummus jest zbyt suchy.