ßßß Cookit - przepis na HARISSA

HARISSA

nazwa

Wykonanie

Na gwiazdkę dałam G. ziarenka różnych ostrych papryczek. Efekt jest taki, że w ogródku Jego Rodziców jest wysyp głównie czerwonych krzaczków :) i nie do końca wiadomo, co z tym zrobić ;) Po kolejnych porcjach chutneya (chutneyu??) z cyklonów, przyszedł czas na papryczki cayenne :) Część postanowiłam ususzyć i zmielić, więc za jakiś czas zamierzam się cieszyć własną ostrą przyprawą :) ale z części powstała pasta, którą G. jest zachwycony i dodaje ją niemal wszędzie, co oznacza powtórkę w najbliższym czasie :) Dla mnie żaden problem, tym bardziej, że pasta jest bardzo szybka i prosta do wykonania. Ale ja chciałam użyć świeżych papryczek, więc troszkę musiałam ją zmodyfikować .
HARISSA
(South Beach - Faza I)
składniki na 3 średnie słoiczki:
- 0,5kg świeżych ostrych papryczek (u mnie cayenne)
- 1 szkl oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren kminku (i kolendry, ale nie udało mi się jej kupić)
- 100ml wody
- oliwa
Papryczki pozbawić zielonych ogonków, zmielić z solą, obranym czosnkiem, ziarnkami i wodą do uzyskania konsystencji pasty. Przełożyć do słoików, zalać cienką warstwą oliwy i przechowywać w lodówce.
UWAGA: im więcej oliwy, tym łagodniejsza będzie pasta po wymieszaniu, ponieważ kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczu.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/09/Harissa.html