ßßß Cookit - przepis na Bakłażan marynowany w chermouli

Bakłażan marynowany w chermouli

nazwa

Wykonanie

Eggplant marinated in Moroccan chermouli.
Chermoula to ostra marokańska przyprawa używana do jarzyn. Można ją użyć do marynat lub jako sosu do jarzyn surowych i gotowanych.
Składniki.
1 bakłażan
sól
oliwa z oliwek
Chermoula.
1 łyżka kminku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ziela ang. mielonego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2 ząbki czosnku rozgniecione
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki kolendry świeżej, posiekanej
2 łyżki mięty świeżej, posiekanej
Wykonanie.
Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 30minut.
Opłukać i osuszyć.
Plastry bakłażana dobrze przepędzlować oliwką i opiec na grillu (patelni grillowej).
Osuszyć na papierze kuchennym.
Przygotować chermoulę --wymieszać wszystkie jej składniki.
Następnie plastry bakłażana wymieszać w chermouli i marynować przez 1 h w lodówce.
Podajemy w temperaturze pokojowej. Wyśmienicie smakują z grzankami lub po prostu na kawałku chleba.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/06/bakazan-marynowany-w-chermouli.html