Wykonanie
Eggplant marinated in Moroccan chermouli.
Chermoula to ostra marokańska
przyprawa używana do jarzyn. Można ją użyć do marynat lub jako sosu do jarzyn surowych i gotowanych.
Składniki.1
bakłażansóloliwa z oliwekChermoula.1 łyżka
kminku1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka ziela ang. mielonego1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne2 ząbki
czosnku rozgniecione3 łyżki
soku z cytryny4 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki
kolendry świeżej, posiekanej2 łyżki
mięty świeżej, posiekanejWykonanie.
Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 30minut.Opłukać i osuszyć.Plastry
bakłażana dobrze przepędzlować
oliwką i opiec na grillu (patelni grillowej).Osuszyć na papierze kuchennym.Przygotować chermoulę --wymieszać wszystkie jej składniki.Następnie plastry
bakłażana wymieszać w chermouli i marynować przez 1 h w lodówce.Podajemy w temperaturze pokojowej. Wyśmienicie smakują z grzankami lub po prostu na kawałku
chleba.