ßßß Cookit - przepis na Domowa harissa, ostra pasta z chili

Domowa harissa, ostra pasta z chili

nazwa

Wykonanie

Pin It
Sezon na paprykę w pełni, więc i przy okazji papryczki chili też obrodziły. Znajdziemy je w sklepach w dobrej cenie. Nie pozostało mi nic innego, jak zrobić drobny zapas na zimę. Część zamroziłam, z części zrobiłam konserwowe papryczki chili, a z reszty postanowiłam zrobić piekielną harissę. Przełożoną do słoiczka i zalaną oliwą możemy przechowywać w lodówce do 6 tygodni, ale jeżeli ją spasteryzujemy postoi w spiżarce do zimy.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
500 g czerwonych świeżych papryczek chili
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
3/4 szklanki oliwy z oliwek EV
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Z papryczek usuwamy gniazda nasienne, kroimy je na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy, siekamy i rozcieramy z solą. Warzywa blendujemy, dodajemy do nich 1/2 szklanki oliwy i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Pastę przekładamy do słoiczków i zalewamy cienką warstwą oliwy. Przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/09/domowa-harissa-ostra-pasta-z-chili.html