Wykonanie
Próbowaliście kiedyś hummus? Jeśli nie, to koniecznie musicie to nadrobić.Jest pyszny, zdrowy i dodatkowo bardzo łatwy do zrobienia.Hummus to rodzaj pasty, dipu do
chleba, paluszków czy warzyw. Przygotowywany jest z
ciecierzycy, pasty tahini,
oliwy,
soku z cytryny,
czosnku i przypraw.Świetnie nadaje się na różnego rodzaju imprezy, jak również ,jako starter czy lekka przekąska.U mnie pojawił się on w wersji "imprezowej" z
krakersami i warzywami.
Do przygotowania hummusu możemy użyć gotowej
ciecierzycy z puszki bądź możemy ugotować suszoną. Ja użyłam takiej z puszki, co by skrócić czas przygotowania.Składniki na hummus:puszka
ciecierzycy, ok. 400g odcedzonej (zostawiamy 1/4 zalewy)sok z jednej
cytryny1 łyżka
oliwy z oliwekokoło 5 ząbków
czosnku1 do 2 łyżek tahini1/2 łyżeczki mielonego
kminkuszczypta
pieprzu cayennesól do smakudodatkowo
krakersy lub paluszki do podania i dowolne warzywa u mnie
ogórek,
papryka i
seler naciowySkładniki na hummus umieszczamy w food procesorze i miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy
solą,
pieprzem cayenne i
kminkiem wg. własnego smaku.Podajemy z
krakersami lub paluszkami oraz warzywami pokrojonymi w słupki.Smacznego...