ßßß
Składniki :Cytuje przepis za Edytą :)Najlepsze ciasto na pizzę + sosCIASTO:mąka – 3 szklankidrożdże – pół kostkiolej lub oliwa z oliwek – 2 lub 3 łyżki stołowe (wg.uznania)woda – 1 szklankaszczypta soli i cukru (sól -ok. pół małej łyżeczki, płaskiej!2 szczypty cukru na pokruszone drożdże)SOS:koncentrat pomidorowy – pół słoiczkaczosnek – 2 ząbkisól, cukier po pół płaskiej łyżeczkioregano, bazylia – płaska łyżeczkaJak przyrządzićCIASTOMąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże dodać cukier i sól, wymieszać i dodać wodę. Zagniatać ok 10 min., im dłużej tym ciasto lepsze . Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik, a ciasto ma się nie lepić do rąk, można je podsypywać mąką w czasie wyrabiania, ciasto należy rozciągnąć do formy (starcza na blachę od piekarnika) i ułożyć na posypanej mąką blasze, niech sobie kilka minut rośnie jak chce. Ja je tak trzymam aż piekarnik ma 200 stopni (ma mieć 250) i dopiero wtedy smaruję brzegi jajkiem (wtedy nie wysycha i ma rumiana skórkę) oraz smaruję wierzch sosem. Na to kładę to co akurat mam w lodówce, zwykle w kolejności: sos, ser, pieczarki, boczek lub salami i znów ser.Ja dodatkowo do ciasta dodaje ulubione zioła, chili w płatkach, oregano, bazylię.SOSPół słoiczka koncentratu pomidorowego z solą i cukrem do smaku (koncentrat zwykle bywa kwaśny) oraz z ziołami i czosnkiem należy wymieszać i smarować ciasto przed położeniem dalszych składników jeżeli się je ma )) A jak się nie ma to wystarczy 10 deka utartego sera na wierzch i też jest dobrze.Całość piekę 11 do 12 minut.Uwagi:Ma być prosto i niezawodnie “Jak ruska pepesza”. Więc żadnego mleka – wystarczy woda, żadnego czekania aż drożdże urosną( i tak ciasto urośnie), i ma być szybko a smacznie, stąd sos do smarowania powierzchni ciasta przed położeniem składników. Najważniejsze! to dobrze wyrobić ciasto! i tyle :))Smacznego.