Wykonanie
Dzisiaj miałam ochotę wypróbować przepis z kuchni ukraińskiej, o której
pisałam wcześniej przy okazji warsztatów kulinarnych. Potrawa, a właściwie dodatek do innych potraw to pampuszki. Na warsztatach towarzyszyły barszczowi ukraińskiemu, który też był pyszny i prawdziwie ukraiński.Pampuszki to rodzaj bułeczek
drożdżowych. Są jednak zdecydowanie cięższe, bardziej mięsiste, no i nie są słodkie. Dodatkowo, doskonale smakują z
oliwą i
czosnkiem.
PAMPUSZKICiasto:300g
mąki150ml
wody1 łyżka
cukru10g świeżych
drożdży30g
olejusólosobno:100ml
oliwy albo
oleju3 ząbki
czosnku1. Do ciepłej
wody dodałam
drożdże,
cukier i około 60g
mąki. Wymieszałam wszystko dokładnie i odstawiłam na 30 minut w ciepłe miejsce.2. Po tym czasie dodałam do ciasta resztę
mąki,
sól, 30g
oleju i wyrobiłam ciasto. Ciasto odstawiłam na 40 minut do wyrośnięcia.3. Z ciasta zrobiłam małe kulki, ułożyłam je ciasno na blaszce do pieczenia jedną obok drugiej, tak, że się dotykały. Chodzi o to, żeby wyrastały na wysokość albo długość, a nie na szerkosć. Zostawiłam je na 15 - 20 minut.4. Piekarnik rozgrzałam do 200'C i wstawiłam blaszkę. Piekłam je przez około 20 minut.
Przed podaniem pampuszki polewamy
oliwą (100ml) z drobniutko posiekanym
czosnkiem.
Bułeczki są doskonałym dodatkiem do zup, ale ja je podałam z
czosnkiem,
bazylią jako dodatek do
bakłażanów z
pomidorami.