Wykonanie
Ostatnio prowadziłam warsztaty z kuchni wschodniej, a jedną z potraw w menu był barszcz ukraiński z pampuszkami. I przy tej okazji odświeżyłam sobie przepisy na jedno i drugie. Barszcz wszyscy znamy, zawsze dobry, ale pampuszki niezmiennie mnie uwodzą. Lubię pyzy, kocham bułeczki, a pampuszki to coś pomiędzy jednymi i drugimi. Chcę przypomnieć pampuszki na blogu jeszcze przed Świętami, bo zupą obowiązkową w menu świątecznym jest barszcz, który można podać z uszkami, pasztecikami, a dlaczego by nie z czymś nowym, pampuszkami z
oliwą i czosnkiem? Szybkie i bardzo łatwe bułeczki, warto się im przyjrzeć.
Ciasto: na 12-14 bułeczek300g
mąki150ml
wody1 łyżka
cukru10g świeżych
drożdży30g
oleju roślinnegosólosobno:100ml
oliwy virgin3 ząbki
czosnku drobniutko posiekane1. Do ciepłej
wody dodałam
drożdże,
cukier i około 60g
mąki. Wymieszałam wszystko dokładnie i odstawiłam na 30 minut w ciepłe miejsce.2. Po tym czasie dodałam do ciasta resztę
mąki,
sól, 30g
oleju i wyrobiłam ciasto. Ciasto odstawiłam na 40 minut do wyrośnięcia.3. Z ciasta zrobiłam 14 kulek, ułożyłam je ciasno na blaszce do pieczenia jedną obok drugiej, tak, że się dotykały. Chodzi o to, żeby wyrastały na wysokość albo długość, a nie na szerokość. Zostawiłam je pod przykryciem na 15 - 20 minut.4. Piekarnik rozgrzałam do 200'C i wstawiłam blaszkę. Piekłam przez około 20 minut.