ßßß Cookit - przepis na Chrupiąca pizza z ulubionymi dodatkami

Chrupiąca pizza z ulubionymi dodatkami

nazwa

Wykonanie

Oj poszalałam ja w te ferie, poszalałam... Nic to w końcu czasem trzeba pojeść pyszności, a do lata przecież jeszcze zostało "trochę" czasu. Na razie usprawiedliwiam moje kulinarne wybryki tym, że należało mi się po tej koszmarnej sesji, ale przecież po powrocie na uczelnię wezmę się za siebie. Taa... co będzie to będzie, a na razie jem pizzę :)
Nie wiem czemu w Polsce jest traktowana na równi z fast foodami. Przecież tak naprawdę jeśli nie jest to wersja z mrożonki to nie ma w niej niczego fast. Poza tym jeśli się chce to można ją odchudzić, prawda? Ja jednak nie miałam ochoty jej odchudzać, o nie! Zrobiłam taką jak kocham. Mąka pszenna, cienkie ciasto a na wierzch salami, oliwki i duuużo sera, który przepysznie się rozpływa...
Jest to pierwsza pizza, którą zrobiłam samodzielnie, ponieważ u mnie w domu Tata jest mistrzem w przyrządzaniu tej pyszności. Moje dzieło nie jest tak pyszne jak jego wersja, ale z dumą stwierdzam, że niewiele jej brakuje.
Pierwsza pizza
Potrzebujemy:
350g mąki p szennej
20g drożdży
ok 3 łyżek oliwy z oliwe k
1 łyżeczki cukru
1 łyżeczki soli
ok 1/2 szklanki wod y - ale dolewamy stopniowo
Najłatwiej będzie gdy użyjemy miksera. W sypujemy do niego mąkę, wkr uszamy drożdże, dodajemy sól, cukier i oliwę. Dolewamy trochę wod y i mieszamy (miksujemy?). W miarę mieszania dolewamy wodę aż ciasto się zbije w kulę, którą można wyrabiać rękami.
Na stolnicę wys ypujemy trochę mąki i zagniatam y ciasto aż będzie gładkie. Odstawiamy na p ół godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Następnie na dwóch okrągłych blaszkach lub jednej dużej blasze pos marowanej oliwą rozwałkow ujem y cienko ciasto i znów czekamy a ż podrośnie.
Następnie smarujemy sosem: koncentrat pomidorowy rozcieńczamy wodą, dodajemy sól i cukier do smaku, oraz bazylię i oregano.
Układamy dodatki: u mnie jedna połowa to salami+oliwki+ser+ser camembert a druga to szynka+pieczarki+oliwki+ser.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2013/02/chrupiaca-pizza-z-ulubionymi-dodatkami.html