Wykonanie
Oj poszalałam ja w te ferie, poszalałam... Nic to w końcu czasem trzeba pojeść pyszności, a do lata przecież jeszcze zostało "trochę" czasu. Na razie usprawiedliwiam moje kulinarne wybryki tym, że należało mi się po tej koszmarnej sesji, ale przecież po powrocie na uczelnię wezmę się za siebie. Taa... co będzie to będzie, a na razie jem pizzę :)Nie wiem
czemu w Polsce jest traktowana na równi z fast foodami. Przecież tak naprawdę jeśli nie jest to wersja z mrożonki to nie ma w niej niczego fast. Poza tym jeśli się chce to można ją odchudzić, prawda? Ja jednak nie miałam ochoty jej odchudzać, o nie! Zrobiłam taką jak kocham.
Mąka pszenna, cienkie ciasto a na wierzch
salami,
oliwki i duuużo
sera, który przepysznie się rozpływa...Jest to pierwsza pizza, którą zrobiłam samodzielnie, ponieważ u mnie w domu Tata jest mistrzem w przyrządzaniu tej pyszności. Moje dzieło nie jest tak pyszne jak jego wersja, ale z dumą stwierdzam, że niewiele jej brakuje.
Pierwsza pizzaPotrzebujemy:350g
mąki p szennej20g
drożdżyok 3 łyżek
oliwy z oliwe k1 łyżeczki
cukru1 łyżeczki
soliok 1/2 szklanki wod y - ale dolewamy stopniowoNajłatwiej będzie gdy użyjemy miksera. W sypujemy do niego
mąkę, wkr uszamy
drożdże, dodajemy
sól,
cukier i
oliwę. Dolewamy trochę wod y i mieszamy (miksujemy?). W miarę mieszania dolewamy
wodę aż ciasto się zbije w kulę, którą można wyrabiać rękami.Na stolnicę wys ypujemy trochę
mąki i zagniatam y ciasto aż będzie gładkie. Odstawiamy na p ół godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Następnie na dwóch okrągłych blaszkach lub jednej dużej blasze pos marowanej
oliwą rozwałkow ujem y cienko ciasto i znów czekamy a ż podrośnie.
Następnie smarujemy sosem:
koncentrat pomidorowy rozcieńczamy
wodą, dodajemy
sól i
cukier do smaku, oraz
bazylię i
oregano.Układamy dodatki: u mnie jedna połowa to salami+oliwki+ser+ser
camembert a druga to szynka+pieczarki+oliwki+ser.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Smacznego!