Wykonanie

Włoska bułeczka powstała z ciasta na pizzę.Ponieważ podobno co region Włoch, to inny sposób na focaccię, postanowiłam nie przejmować się tym, że coś może nie pasować i zrobiłam ją po swojemu, inspirując się tylko znalezionymi przepisami.Wyszła pyszna i bardzo sycąca.Kształt i danie pasują idealnie na przystawkę 14 lutego, ponieważ obecne święto zakochanych, czyli Walentynki, spokrewnione są ze starożymskimi obchodami Juno Februata, które było świętem czystości i płodności, czyli elementów, jakże w miłości ważnych. ;)Na jedną foccacię dla ukochanego potrzeba:125g
mąki pszennej (t. 450)10g
drożdży świeżych60ml letniej
wody wymieszanej z
mlekiem2 łyżki
oleju rzepakowegosuszone pomidory z
oliwy1 duży ząbek
czosnku1 łyżka
oregano1 łyżka suszonej
bazylii1 łyżeczka suszonego
tymiankuszczypta
solicukier do roztarcia
drożdżyDrożdże kruszymy do miski i rozcieramy z połową łyżeczki
cukru, następnie mieszamy je z letnim
mlekiem wymieszanym z
wodą.
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy do niej 2 łyżki
oleju rzepakowego oraz
drożdże z
mlekiem.Dodajemy szczyptę
soli i wszystko razem zagniatamy.Ciasto może być nieco luźniejsze, niż to oryginalne, z którego powstaje pizza; focaccia jest wtedy delikatniejsza.Po dokładnym wyrobieniu ciasta odkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.Jeśli mamy zamiar piec
bułkę na kamieniu, w tym samym czasie oczywiście powinien się on już nagrzewać.Jeśli pieczemy tradycyjnie, przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Oregano,
bazylię oraz
tymianek mieszamy z
oliwą z
suszonych pomidorów do uzyskania konsystencji dość rzadkiej pasty.
Suszone pomidory kroimy w paseczki, a
czosnek w cienkie plasterki.Gdy ciasto wyrośnie, rozciągamy je w dłoniach w odpowiedni dla nas kształt.Można pomóc sobie oczywiście wałkiem.Ciasto smarujemy pastą
ziołową i układamy na nim pokrojone
pomidory oraz
czosnek.Gotową foccacię wkładamy na kamień lub blachę i pieczemy do lekkiego zrumienienia.Podajemy gorącą, polaną domową
czosnkową oliwą.