Wykonanie
Ania: Kolejne danie zainspirowane wizytą u drogiej Agaty i Marcina. Testowaliśmy je razem z
burkiem ze
szpinakiem. Tadżin to tradycyjne danie pochodzące z Maroka, niesamowicie aromatyczne, podawane z
kuskusem, możemy również łączyć je z
ryżem. Nazwa pochodzi od naczynia o stożkowatym kształcie, w którym oryginalnie przyrządza się tą potrawę w Maroku.Potrzebujemy – Tadżin z
kurczaka3 łyżki
oliwy z oliwek500 g
piersi z kurczaka1
cebula5 ząbków
czosnku1
marchewkasok z 1/2
cytryny2 plasterki tartego
imbiru100 g suszonych
śliwek50 g
migdałówpuszka krojonych
pomidorów400 ml
bulionu warzywnego1 łyżka
miodu1 łyżeczka
soli1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka
pieprzu cayene15 posiekanych listków
mięty15 posiekanych listków
bazyliiCo robimy – Tadżin z
kurczakaMyjemy
piersi z kurczaka i kroimy je w 2-3 centymetrowe kostki. Obieramy
cebulę i
czosnek, drobno je siekamy. Obieramy
marchewkę, kroimy ją pół-krążki. W garnku rozgrzewamy
oliwę i smażymy
cebulę,
czosnek i
kurczaka. Podsmażamy na wolnym ogniu przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Do podsmażonego
kurczaka dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy
ziołami i
przyprawami. Zwiększamy ogień, doprowadzamy potrawę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy całość pokrywką i gotujemy przez 25 min, aż warzywa staną się miękkie. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez 10-15 min, aż płyn odrobinę się zredukuje, a całość zgęstnieje. Gotowe danie podajemy na ciepło z
kaszą kuskus,
ryżem lub
ziemniakami.Tadżin można przygotowywać w rożnych wariantach. Potrawę możesz jeszcze bardziej urozmaicić dodając
cukinię pokrojoną w półplasterki i odsączoną
ciecierzycę z puszki. Zamiast
cukinii możesz równie dobrze użyć
kabaczek lub
dynię. Jeżeli lubisz
bardziej pikantne potrawy zamiast
pieprzu cayene możesz użyć mielone
chili. Potrawa dobrze komponuje się również z
rodzynkami, liśćmi
kolendry i kiszoną
cytryną.