ßßß Cookit - przepis na Zielone koktajle - podejmuję 30-sto dniowe wyzwanie

Zielone koktajle - podejmuję 30-sto dniowe wyzwanie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chciałam na szybko podzielić się z Wami nowym wyzwaniem które chętnie wdrożyłam w swój plan dnia i staram się już od kilku dni dzielnie realizować. Wyzwanie nosi nazwę "30 days green smoothie challenge" i jak można się szybko zorientować chodzi o codzienne picie zielonych koktajli przez 30 dni pod rząd. Ponieważ jestem wielką fanką smoothies a już od dłuższego czasu zgłębiam tajniki zdrowego odżywiania, pomyślałam, że to super pomysł żeby po pierwsze wprowadzić zdrowy nawyk żywieniowy do swojego życia a po drugie przekonać się czy po 30 dniach będę czuć różnicę (w różnych źródłach można przeczytać o wzroście odporności, zbawiennym wpływie na włosy i paznokcie oraz wiosennym detoksie - a to wszystko podobno za sprawą zielonych koktajli). Przeszukując informacje w internecie na ten temat natknęłam się na historie Victorii Boutenko która jest swojego rodzaju prekursorką green smoothies. Okazuje się, że kiedy jej rodzinę dotknęły różnego rodzaju choroby (otyłość, cukrzyca, astma i inne dolegliwości) lekiem na cale zło okazały się zielone koktajle i radykalna zmiana diety. Po odzyskaniu dawnego zdrowia pomagają teraz innym ludziom zmieniać ich nawyki żywieniowe, prowadzą własną stronę internetowa www.rawfamily.com oraz wydają książki o tematyce żywieniowej. Wracając do mojego Green Smoothie Challenge, postanowiłam reguły dyktować sobie sama i sama komponować przepisy. Koktajle staram się przygotowywać codziennie rano, jedną szklankę wypijając do śniadania i małą buteleczkę zabierać ze sobą do pracy. Często przygotowuję większą ilość, którą potem przechowuję w lodowce (max jeden dzień). Zanim podjęłam się wyzwania przeprowadziłam mały research i naczytałam się sporo stron i artykułów i chętnie podzielę się z Wami podstawowymi i najbardziej przydatnymi zasadami jeśli chodzi o przygotowywanie green smoothies:
Jeśli chodzi o proporcje, ja stworzyłam sobie taki schemat:
1.po pierwsze: żeby smoothie nie był zbyt gęsty należy do niego dodać płyny, np. świeżo wyciśnięte soki owocowe, napar z zielonej herbaty, wodę mineralną, mleko (zwykłe, kokosowe, migdałowe, sojowe itd) lub wodę kokosową
2.po drugie: 60% to owoce, w tym jeden owoc bazowy, którego smak będzie dominował i jeden którego będzie mniej i nie będzie tak bardzo wyczuwalny (np. proporcja: dwa banany i kilka truskawek), jeśli chcemy żeby nasze smoothie było smooth czyli aksamitnie gładkie – dodajmy banana lub avocado
3.po trzecie: 40% to zielenina, tutaj mamy do wyboru np: szpinak, rukolę, roszponkę, jarmuż, seler naciowy, sałatę rzymska, liście kapusty, rzodkiewki, buraka - duża garść (smak zieleniny i tak nie jest wyczuwalny ponieważ jest maskowany przez owoce)
4.po czwarte: dodatki – kostki lodu, kiełki, siemię lniane, zioła (np. listki mięty, bazylii, koperek) a ponadto na wierzch smoothie możemy dodać np. jagody goji lub posiekane orzechy;
Jeśli chodzi o resztę reguł i zasad przestawiam te które według mnie najbardziej się przydają:
1.najpierw zmiksujmy w blenderze wodę z zieleniną a dopiero później dodajmy owoce i warzywa (generalnie chodzi o to żeby blender nie miał za ciężko ze zmiksowaniem wszystkiego na raz)
2.trzymajmy się zasady 60% owoców i 40% zieleniny
3.żadnego cukru! – zamiast niego wybierajmy naturalnie słodkie owoce (np. banany, mango) lub posłódźmy smoothie miodem
Przepis na zielony koktajl ze szpinakiem, bananem, awokado i limonką
- dwa banany
- pół awokado
- sok z połowy limonki
- duża garść szpinaku
- szklanka wody mineralnej
Liście szpinaku dokładnie płuczemy. Do naczynia blendera wlewamy wodę, wrzucamy szpinak. Miksujemy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy pokrojonego w plasterki banana i awokado. Wciskamy sok z limonki. Miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Przelewamy do szklanek i pijemy!
Proportions:
- liquid base: smoothie cannot be too thick so that you can easily drink it; you can add fresh-squeezed juices, green tea, mineral water, coconut milk, soy milk, almond milk, coconut water or whatever you like;
- ripe fruit (60%) – pick one base fruit that will give your smoothie an overall flavor and some other fruit (for example two bananas and a handful of strawberries); if you want to give your smoothie a creamy texture don’t forget to toss in one banana or avocado.
- leafy greens (40%) – spinach, Arugula lettuce, field salad, kale, celery, Romaine lettuce, cabbage, beet greens (I always add a large handful of leafy greens for one portion. Don’t be afraid – the taste of veggies will be hidden by the taste of fruit)
- extra ingredients – ice cubes, flax seeds, beans, seeds, herbs (mint, basil, cilantro or dill weed) . You can also top your smoothie with goji berries or crushed nuts.
Other tips:
1. blend in stages (blend up the liquid with greens first and then add fruit and blend again until smooth)
2. keep the proper ratio of greens to fruit (60% of fruit & 40% of leafy greens)
3. don’t add sugar – you can use natural sweeteners instead (naturally sweet fruit like banana or mango or you can sweeten your smoothie with honey)Green smoothie with spinach, banana, avocado and lime
Ingredients:
- two ripe bananas
- ½ ripe avocado
- large handful of spinach
- 1 cup water
Wash spinach leaves first. In a blender process spinach and water. Blend until well combined. Add cut into slices bananas and avocado.Blend until smooth.
Źródło:http://www.slodkalatte.pl/2014/04/30-days-green-smoothie-challenge.html