Wykonanie


Dzisiaj chciałam na szybko podzielić się z
Wami nowym wyzwaniem które chętnie wdrożyłam w swój
plan dnia i staram się już od kilku dni dzielnie realizować. Wyzwanie nosi nazwę "30 days green smoothie challenge" i jak można się szybko zorientować chodzi o codzienne picie zielonych koktajli przez 30 dni pod rząd. Ponieważ jestem wielką fanką smoothies a już od dłuższego czasu zgłębiam tajniki zdrowego odżywiania, pomyślałam, że to super pomysł żeby po pierwsze wprowadzić zdrowy nawyk żywieniowy do swojego życia a po drugie przekonać się czy po 30 dniach
będę czuć różnicę (w różnych źródłach można przeczytać o wzroście odporności, zbawiennym wpływie na włosy i paznokcie oraz wiosennym detoksie - a to wszystko podobno za sprawą zielonych koktajli). Przeszukując informacje w internecie na ten temat natknęłam się na historie Victorii Boutenko która jest swojego rodzaju prekursorką green smoothies. Okazuje się, że kiedy jej rodzinę dotknęły różnego rodzaju choroby (otyłość, cukrzyca, astma i inne dolegliwości)
lekiem na cale zło okazały się zielone koktajle i radykalna zmiana diety. Po odzyskaniu dawnego zdrowia pomagają teraz innym ludziom zmieniać ich nawyki żywieniowe, prowadzą własną stronę internetowa www.rawfamily.com oraz wydają książki o tematyce żywieniowej. Wracając do mojego Green Smoothie Challenge, postanowiłam reguły dyktować sobie sama i sama komponować przepisy. Koktajle staram się przygotowywać codziennie rano, jedną szklankę wypijając do śniadania i małą buteleczkę zabierać ze sobą do pracy. Często przygotowuję większą ilość, którą
potem przechowuję w lodowce (max jeden dzień). Zanim podjęłam się wyzwania przeprowadziłam mały research i naczytałam się sporo stron i artykułów i chętnie podzielę się z
Wami podstawowymi i najbardziej przydatnymi zasadami jeśli chodzi o przygotowywanie green smoothies:Jeśli chodzi o proporcje, ja stworzyłam sobie taki schemat:1.po pierwsze: żeby smoothie nie był zbyt gęsty należy do niego dodać płyny, np. świeżo wyciśnięte
soki owocowe, napar z zielonej
herbaty,
wodę mineralną,
mleko (zwykłe,
kokosowe,
migdałowe,
sojowe itd) lub
wodę kokosową2.po drugie: 60% to
owoce, w tym jeden
owoc bazowy, którego smak będzie dominował i jeden którego będzie mniej i nie będzie tak bardzo wyczuwalny (np. proporcja: dwa
banany i kilka
truskawek), jeśli chcemy żeby nasze smoothie było smooth czyli aksamitnie gładkie – dodajmy
banana lub
avocado3.po trzecie: 40% to
zielenina, tutaj mamy do wyboru np:
szpinak,
rukolę,
roszponkę,
jarmuż,
seler naciowy,
sałatę rzymska, liście
kapusty,
rzodkiewki,
buraka - duża garść (smak
zieleniny i tak nie jest wyczuwalny ponieważ jest maskowany przez
owoce)4.po czwarte: dodatki – kostki
lodu,
kiełki,
siemię lniane,
zioła (np. listki
mięty,
bazylii,
koperek) a ponadto na wierzch smoothie możemy dodać np.
jagody goji lub posiekane
orzechy;Jeśli chodzi o resztę reguł i zasad przestawiam te które według mnie najbardziej się przydają:1.najpierw zmiksujmy w blenderze
wodę z
zieleniną a dopiero później dodajmy
owoce i warzywa (generalnie chodzi o to żeby blender nie miał za ciężko ze zmiksowaniem wszystkiego na raz)2.trzymajmy się zasady 60%
owoców i 40%
zieleniny3.żadnego
cukru! – zamiast niego wybierajmy naturalnie słodkie
owoce (np.
banany,
mango) lub posłódźmy smoothie
miodemPrzepis na zielony koktajl ze
szpinakiem,
bananem,
awokado i
limonką- dwa
banany- pół
awokado- sok z połowy
limonki- duża garść
szpinaku- szklanka
wody mineralnejLiście
szpinaku dokładnie płuczemy. Do naczynia blendera wlewamy
wodę, wrzucamy
szpinak. Miksujemy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy pokrojonego w plasterki
banana i
awokado. Wciskamy
sok z limonki. Miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Przelewamy do szklanek i pijemy!Proportions:- liquid base: smoothie cannot be too thick so that you can easily
drink it; you can add fresh-squeezed juices, green tea, mineral water, coconut milk, soy milk, almond milk, coconut water or whatever you like;- ripe fruit (60%) – pick one base fruit that will give your smoothie an overall flavor and some other fruit (for example two
bananas and a handful of strawberries); if you want to give your smoothie a creamy texture don’t forget to toss in one
banana or
avocado.- leafy greens (40%) – spinach, Arugula lettuce, field salad, kale,
celery, Romaine lettuce, cabbage, beet greens (I always add a large handful of leafy greens for one portion. Don’t be afraid – the taste of veggies will be hidden by the taste of fruit)- extra ingredients – ice cubes, flax seeds, beans, seeds, herbs (mint, basil, cilantro or dill weed) . You can also top your smoothie with goji berries or crushed nuts.Other tips:1. blend in stages (blend up the liquid with greens first and then add fruit and blend again until smooth)2. keep the proper
ratio of greens to fruit (60% of fruit & 40% of leafy greens)3. don’t add sugar – you can use natural sweeteners instead (naturally sweet fruit like
banana or
mango or you can sweeten your smoothie with honey)Green smoothie with spinach,
banana,
avocado and limeIngredients:- two ripe
bananas- ½ ripe
avocado- large handful of spinach- 1 cup waterWash spinach leaves first. In a blender process spinach and water. Blend until well combined. Add cut into slices
bananas and
avocado.Blend until smooth.