Wykonanie

Składniki (6 porcji):70 dag
fileta z indyka300 g
ryżu1 szklanka
zielonej soczewicy4
młode marchewkijedna duża
pietruszka (korzeń i nać)kawałek
pora1
czerwona papryka2 łodyżki
selerapuszka
pomidorów2
cebule3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
papryki ostrej1 łyżeczka nasion
kolendry1/2 łyżeczki suszonego
imbiru1 łyżeczka
curry1/2 łyżeczki
cynamonusól,
pieprz do smaku
oliwa z oliwekPrzygotowujemy
soczewicę zieloną.1 szklankę
soczewicy płuczemy, następnie zalewamy ją osoloną
wodą (stosunek
soczewicy do
wody- 1:1,5) i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut do momentu wchłonięcia
wody przez ziarna.Gotujemy
bulion.Do rondelka wlewamy 1 litr
wody. Doprowadzamy ją do wrzenia. Wrzucamy pokrojone w talarki
marchewki,
korzeń pietruszki,
pora, łodyżki
selera i posiekaną nać. Doprawiamy
bulion solą i
pieprzem. Gotujemy go ok. 25 minut.W drugim rondelku przygotowujemy
sos pomidorowy. Na 1 łyżce
oliwy smażymy
cebulki pokrojone w drobną kosteczkę i ząbki
czosnku posiekane w plasterki. Dodajemy nasiona
kolendry. Wszystko musi się zeszklić. Następnie dorzucamy
pomidory z puszki i
przyprawy (
papryki,
imbir,
curry,
cynamon,
sól,
pieprz). Doprowadzamy sos do wrzenia i ściągamy go z ognia.
Ryż zalewamy
wodą (na pół godziny przed dodaniem go do woka).
Mięsko z indyka płuczemy. Mielimy je i doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
papryką słodką. W woku rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną
oliwę (porcjami)
mięso i smażymy je na złoty kolor. Do
indyka wsypujemy odcedzony
ryż, mieszamy i smażymy razem przez minutę, co chwilę mieszając. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę
czerwoną paprykę, ugotowaną
soczewicę,
sos pomidorowy oraz
bulion warzywny razem z warzywami. Mieszamy wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Przykrywamy woka pokrywką i dusimy naszą potrawę około 20 minut (
ryż musi spęcznieć).Nakładamy Biryani do głębokich miseczek i posypujemy je obficie
pietruszką albo
kolendrą.

