Wykonanie
Pyszne, pikantne, rozgrzewające, jednogarnkowe. Moje ulubione leczo. Składa się z
trzech głównych składników:
papryki,
pomidorów i
cebuli. I już. Zamykam je też w słoiki, aby zimą przypomnieć sobie smaki ostatnich ciepłych dni. Zamieniam wtedy sztuki na kilogramy zachowując te same proporcje.Ja wybieram wersję wegetariańską, ale mięsożercy mogą je wzbogacić o kiełbasianą wkładkę.Składniki na 2 porcje:-6 strąków
czerwonej papryki (lub różnokolorowej)-3 duże
pomidory-3 duże
cebule-3 duże ząbki
czosnku-2 łyżki
oliwy z oliwek-łyżeczka
słodkiej papryki-0,5 łyżeczki
papryki ostrej-
sól,
pieprz do smaku
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy
paprykę i chwilę smażymy. Następnie przykręcamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Gdy
papryka zmięknie, dodajemy pokrojoną w półplasterki
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek i dalej dusimy. W tym czasie usuwamy skórkę z
pomidorów (najlepiej wcześniej je sparzyć) i kroimy je w ćwiartki. Dodajemy do
papryki i
cebuli. Doprawiamy do smaku i dusimy, aż
pomidory się rozpadną. Podajemy gorące z ulubionym
pieczywem.
Smacznego!