ßßß
 
            
         Pyszne, pikantne, rozgrzewające, jednogarnkowe. Moje ulubione leczo. Składa się z trzech głównych składników: papryki, pomidorów i cebuli. I już. Zamykam je też w słoiki, aby zimą przypomnieć sobie smaki ostatnich ciepłych dni. Zamieniam wtedy sztuki na kilogramy zachowując te same proporcje.Ja wybieram wersję wegetariańską, ale mięsożercy mogą je wzbogacić o kiełbasianą wkładkę.Składniki na 2 porcje:-6 strąków czerwonej papryki (lub różnokolorowej)-3 duże pomidory-3 duże cebule-3 duże ząbki czosnku-2 łyżki oliwy z oliwek-łyżeczka słodkiej papryki-0,5 łyżeczki papryki ostrej-sól, pieprz do smakuPaprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy paprykę i chwilę smażymy. Następnie przykręcamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Gdy papryka zmięknie, dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej dusimy. W tym czasie usuwamy skórkę z pomidorów (najlepiej wcześniej je sparzyć) i kroimy je w ćwiartki. Dodajemy do papryki i cebuli. Doprawiamy do smaku i dusimy, aż pomidory się rozpadną. Podajemy gorące z ulubionym pieczywem.
Pyszne, pikantne, rozgrzewające, jednogarnkowe. Moje ulubione leczo. Składa się z trzech głównych składników: papryki, pomidorów i cebuli. I już. Zamykam je też w słoiki, aby zimą przypomnieć sobie smaki ostatnich ciepłych dni. Zamieniam wtedy sztuki na kilogramy zachowując te same proporcje.Ja wybieram wersję wegetariańską, ale mięsożercy mogą je wzbogacić o kiełbasianą wkładkę.Składniki na 2 porcje:-6 strąków czerwonej papryki (lub różnokolorowej)-3 duże pomidory-3 duże cebule-3 duże ząbki czosnku-2 łyżki oliwy z oliwek-łyżeczka słodkiej papryki-0,5 łyżeczki papryki ostrej-sól, pieprz do smakuPaprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy paprykę i chwilę smażymy. Następnie przykręcamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Gdy papryka zmięknie, dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej dusimy. W tym czasie usuwamy skórkę z pomidorów (najlepiej wcześniej je sparzyć) i kroimy je w ćwiartki. Dodajemy do papryki i cebuli. Doprawiamy do smaku i dusimy, aż pomidory się rozpadną. Podajemy gorące z ulubionym pieczywem. Smacznego!
Smacznego!