Wykonanie
Od tego roku posiadam własny mini ogródek. Z dzieciństwa wspominam sad, duży ogród i
przetwory przygotowywane w słoikach na zimę. Niestety przeprowadzka do miasta zabrała mi dostęp do własnego ogrodu. Rok temu postanowiliśmy kupić działkę budowlaną i moje marzenia o ogrodzie zaczynają się spełniać. Oczywiście nie mogłam wytrzymać i obok placu budowy zorganizowałam namiastkę własnego ogródka z posadzonymi
ogórkami,
pomidorami,
koprem,
sałatą,
szczypiorkiem i
rzodkiewką ... miał być sam
szczypior ale skończyło się jak powyżej ... nawet na pomidorach. Na próbę zakupiłam kilka odmiennych krzaków. Ziemia całkowicie nieuprawna, grunt gliniasto-piaszczysty, a jednak z tych kilku krzaków matka natura dała pełną miskę
pomidorów :) Może
pomidorki nie były aż tak piękne jak bym chciała, ale na domowy
ketchup się jak najbardziej nadają :)
Składniki:- 3 kg
pomidorów- 1
papryka czerwona- 1
cebula- łyżka
cukru- 3 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz,
słodka papryka,
ostra paprykaPrzygotowanie:
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki usuwając twarde miejsca oraz zmiksować na papkę. To samo uczynić z
czosnkiem,
cebulą i
czerwoną papryką. Całość przełożyć do wysokiego i szerokiego garnka i gotować do momentu zredukowania 1/3 części. U mnie trwało to około 30 minut. Pozostałą część przetrzeć przez sitko i ponownie przełożyć do garnka. Przyprawić do uzyskania oczekiwanego smaku, gotować na wolnym ogniu do odparowania
wody i zgęstnienia
ketchupu. Ja tak przygotowany
ketchup zostawiłam na noc w naczyniu, rano posmakowałam (na zimnym
ketchupie lepiej można wyczuć smak i ewentualnie doprawić). Ponownie zagotować, przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Słoik trzyma jak pokrywka jest wklęsła.