ßßß
Wybrałam się na kilka dni do domu rodzinnego a tam wielki wybór świeżych warzyw spowodował, że postanowiłam zrobić leczo - potrawę, która zawsze kojarzy mi się z letnią kolacją.Wybaczcie jakość zdjęcia, niestety robione komórką.Składniki:1 zielona i 2 żółte średnie cukinie2 średnie cebule5 - 6 niewielkich pomidorów200 gr kiełbasy2 zielone i 1 czerwona paprykasólpieprzostra papryka2 ząbki czosnkumajeranek2 łyżki koncentratucukierPrzygotowanie:1. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy ze skórek. Cukinię kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.2 . Warzywa kroimy dowolnie - w kostkę, w paski, w talarki.3. Na patelni po kolei podsmażamy aż do zbrązowienia: cukinię, paprykę, cebulę, kiełbaskę. Wszystko podsmażamy na łyżce oleju a następnie przekładamy do wspólnego naczynia.4. Na koniec na łyżce oleju podsmażamy przez 1 - 2 minuty posiekane ząbki czosnku. Następnie dodajemy do nich obrane i pokrojone w kostkę pomidory i smażymy 5 - 7 minut aż zaczną się rozpadać. W 1 i 1/2 szklanki wody rozrabiamy przecier pomidorowy i zalewamy nim gotowe pomidory. Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy wszystko do warzyw.5. Leczo doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy: dużą szczyptą soli i pieprzu, małą szczyptą papryki i majeranku. Próbujemy - jeśli pomidory nadały mocno kwaśnego smaku dodajemy także płaską łyżkę cukru.6. Dusimy na małym ogniu ok 25 - 30 minut aż warzywa staną się miękkie.Smacznego!!!PDF