Wykonanie
PDF
Wybrałam się na kilka dni do domu rodzinnego a tam wielki wybór świeżych warzyw spowodował, że postanowiłam zrobić leczo - potrawę, która zawsze kojarzy mi się z letnią kolacją.Wybaczcie jakość zdjęcia, niestety robione komórką.Składniki:1 zielona i 2 żółte średnie
cukinie2 średnie
cebule5 - 6 niewielkich
pomidorów200 gr
kiełbasy2 zielone i 1
czerwona paprykasólpieprzostra papryka2 ząbki
czosnkumajeranek2 łyżki koncentratu
cukierPrzygotowanie:1. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy ze skórek.
Cukinię kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.2 . Warzywa kroimy dowolnie - w kostkę, w paski, w talarki.3. Na patelni po kolei podsmażamy aż do zbrązowienia:
cukinię,
paprykę,
cebulę,
kiełbaskę. Wszystko podsmażamy na łyżce
oleju a następnie przekładamy do wspólnego naczynia.4. Na koniec na łyżce
oleju podsmażamy przez 1 - 2 minuty posiekane ząbki
czosnku. Następnie dodajemy do nich obrane i pokrojone w kostkę
pomidory i smażymy 5 - 7 minut aż zaczną się rozpadać. W 1 i 1/2 szklanki
wody rozrabiamy
przecier pomidorowy i zalewamy nim gotowe
pomidory. Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy wszystko do warzyw.5. Leczo doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy: dużą szczyptą
soli i
pieprzu, małą szczyptą
papryki i
majeranku. Próbujemy - jeśli
pomidory nadały mocno kwaśnego smaku dodajemy także płaską łyżkę
cukru.6. Dusimy na małym ogniu ok 25 - 30 minut aż warzywa staną się miękkie.Smacznego!!!PDF