Wykonanie
Leczo potrawa
rodem z Węgier, która znakomicie przyjęła się i u nas. To jeden z moich ulubionych ciepłych posiłków. Leczo to sposób na tani szybki i obiad. Można je jeść bez ograniczeń o każdej
porze roku. Słyszałam już o wielu różnych wersjach tej potrawy. Dziś zaproponuję Wam moją.
LECZOSkładniki:2 małe
cukiniepapryka czerwonapuszka
pomidorów (albo i dwie)
cebulakiełbasasól,
pieprz,
papryka ostraolej/oliwaSmażymy na patelni
kiełbasę i
cebulę, po chwili dodajemy pokrojoną w kosteczkę
paprykę. Gdy
papryka zmięknie dodajemy
cukinię, ja kroję ją na większe kawałki. Na koniec dodajemy
pomidory z puszki. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką. Dusimy wszystko do czasu uzyskania zadowalającej twardości
cukinii. Leczo jest jak bigos, im częściej odgrzewane, tym lepsze. Ale to moja subiektywna opinia.