ßßß Cookit - przepis na LECZO

LECZO

nazwa

Wykonanie

Leczo potrawa rodem z Węgier, która znakomicie przyjęła się i u nas. To jeden z moich ulubionych ciepłych posiłków. Leczo to sposób na tani szybki i obiad. Można je jeść bez ograniczeń o każdej porze roku. Słyszałam już o wielu różnych wersjach tej potrawy. Dziś zaproponuję Wam moją.
LECZO
Składniki:
2 małe cukinie
papryka czerwona
puszka pomidorów (albo i dwie)
cebula
kiełbasa
sól, pieprz, papryka ostra
olej/oliwa
Smażymy na patelni kiełbasę i cebulę, po chwili dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Gdy papryka zmięknie dodajemy cukinię, ja kroję ją na większe kawałki. Na koniec dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy wszystko do czasu uzyskania zadowalającej twardości cukinii. Leczo jest jak bigos, im częściej odgrzewane, tym lepsze. Ale to moja subiektywna opinia.
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2013/02/leczo_8.html