Składniki:- 1 opakowanie/woreczek soczewicy zielonej(może być tez inna)- 1 puszka pomidorów krojonych- 1/3 pora- 1 ząbek czosnku- 3 marchewki- 1/4 selera(niedużego)-1/2 pietruszki- około 100 g chorizo- 2 łyżki oliwy z oliwek- 1/2 łyżeczki kurkumy- 2 łyżeczki soli- 1 łyżeczka słodkiej papryki- 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne- 1/2 łyżeczki kminku mielonego- 2 liście laurowe-pieprz do smakuSoczewicę zalewamy 2 szklankami wody i odstawiamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu obieramy marchewki, kroimy w plastry i wrzucamy do soczewicy. Seler oraz pieruszke kroimy w drobną kostkę, dodajemy do garnka. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojonego pora, dorzucamy czosnek szatkowany w plasterki Po paru sekundach wrzucamy zawartość patelni do garnka. Kolejno kroimy chorizo w cienkie plasterki i przekładamy na patelnię. Podsmażamy lekko bez tłuszczu i przenosimy zawartość do garnka. Dodajemy pomidory w puszcze. Wszystko zalewamy wodą. Stawiamy na palniku. Przyprawiamy solą, kurkumą, papryką oraz kminkiem.Wrzucamy liście laurowe. Trzymamy na dużym gazie do momentu zagotowania. Następnie gotujemy około 45 min( w zalezności od stopnia namoczenia soczewicy, trzeba probowac czy warzywa nie są twarde). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Smacznego:)