Wykonanie
Pyszne , warzywno-
ryżowe smarowidło do
pieczywa.
Świeże sezonowe warzywa to podstawowe składniki popularnego paprykarzu.Najważniejszą rolę odgrywa w nim oczywiście
papryka. Pozostałe składniki można dowolnie komponować według własnego smaku. Dodatek
ryżu podnosi wartości odżywcze pasty , a dodatkowo jeśli użyjemy
razowego /brązowego/.Dodatek gotowanej /lub konserwowej/
rybki przypomni nam dawne czasy............bo wielu z nas pamięta popularny
paprykarz szczeciński /nawet nie wiem , czy jest jeszcze w sprzedaży..../
Składniki:1 duża
papryka czerwona2 małe
marchewki1
cebula2
pomidory1/2 selera/ korzeniowego1
pietruszka /korzeń50 ml
oliwy z oliwek1 łyżeczka
papryki słodkiej w proszku1/4 łyżeczki
papryki ostrej w proszku3 łyżki
koncentratu pomidorowegozielona
pietruszkasól i
pieprz do smaku1,5 szklanki
ryżubulion warzywnyWykonanie:-Warzywa obrać.-
Ryż ugotować do miękkości / w
bulionie warzywnym /, ale powinien pozostać sypki.-
Marchewkę,
seler,
pietruszkę zetrzeć na tarce lub grubych oczkach.-
Cebulę i
paprykę pokroić w kostkę.-
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić.-Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę, podsmażyć.-Wsypać pozostałe warzywa, wymieszać i dusić kilka minut.-Dodać
koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i dusić na małym ogniu ok. 10-15 minut. / w razie potrzeby podlać
bulionem /.-Warzywa powinny być miękkie.-Gęsty, jednolity
sos pomidorowo-warzywny połączyć stopniowo z ugotowanym
ryżem.-Jeśli wymaga doprawić do smaku.