Wykonanie
Przygotowanie
papryki faszerowanej chodziło mi po głowie już od dłuższego czasu. Dzisiejszy pochmurny i deszczowy dzień wołał o przygotowanie czegoś gorącego. Danie z faszerowaną
papryką można zaliczyć do dań jednogarnkowych. A takie dania mają wielu zwolenników. Potrawa jest prosta, kolorowa i można ją podać zarówno jako codzienny obiad jak również w bardziej okazjonalne dni. Prostota tego dania jest piękna i warta uwadze. Zachęcam do przygotowanie faszerowanej
papryki w Waszych domach. Swoje wykonania możecie przesyłać na mój adres mailowy
[email protected] Może uda nam się stworzyć galerię inspiracji czytelników kulinarnyja.pl Pozdrawiam i dużo zdrowia w te nadchodzące chłodne dni.






Czas przygotowania: 70 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 22 , 00 złSKŁADNIKI:4
czerwone papryki500 g
mięsa wołowo-wieprzowego mielonego1
marchewka1
pietruszka1/2
selera1
cebula2
pomidory1/2
koncentratu pomidorowego1 woreczek
ryżu200 ml
bulionuNatka pietruszkiCynamon,
gałka muszkatołowa,
oregano,
ostra papryka,
sól,
pieprzPRZYGOTOWANIE FARSZU:*W
między czasie musimy ugotować
ryż i przygotować
paprykę, którą opróżniamy z nasion.Na
oliwie zarumieniamy posiekaną w kostkę
cebulę. Dokładamy
mięso, które podsmażamy. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach
marchewkę,
pietruszkę i
selera. Dolewamy
bulionu i dusimy na małym ogniu ok. 25 min. Następnie dokładamy pokrojone w kostkę
pomidory. Dodajemy
koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
oregano, szczyptą
cynamonu, gałka muszkatołową i
ostrą papryką. Smażymy wszystkie składniki jeszcze 10 min. Na sam koniec dodajemy świeżo posiekana
natkę pietruszki oraz ugotowany
ryż.PRZYGOTOWANIE
PAPRYKI:Ustawiamy piekarnik z temp. 180'CWcześniej przygotowaną
paprykę ustawiamy w naczyniu żaroodpornym skropionym odrobiną
oliwy. Faszerujemy naszą
paprykę i wstawiamy do piekarnika na 25-30 min. Polecam ostanie 5 min. z fukcją termoobiegu Smacznego :)