Wykonanie
Dzisiejszy wpis przygotowała dla Was gościnnie moja siostra :)
Malwina. Zapraszam Was smakowicie i świątecznie. Mam nadzieję, że te szybkie i smakowite przepisy przypadną Wam do gustu i być może część z nich zagości na Waszych Wigilijnych stołach.Szybkie przepisy na Wigilię mojej siostryW tym roku po raz pierwszy
będę na Wigilii gospodynią i mamą i po raz pierwszy ogarnął mnie duch świątecznych przygotowań zakrojonych na trochę większą skalę niż
sałatka. Lubię gotować prosto i szybko, sezonowo i dużo. Grudzień to dla mnie czas
kapusty kiszonej,
marchwi i
buraków w każdej formie,
orzechów,
przetworów jabłkowych i
suszonych owoców. Moja dania są szybkie, można je przygotować wcześniej i zamrozić lub zawekować. Ja na Wigilię przygotowuję:
kapustę z
grochem i słodką
cebulą,
kapustę z
orzechami nerkowca,
pieczarkami i
cebulą, bigos z piekarnika z
mięsem z indyka i wiejską
kiełbasą ( dla przeciwkników postnej kolacji),
ziemniaki gotowane z
olejem rzepakowym nierafinowanym,
śledzie w
oleju rzepakowym z
czerwoną cebulą i
czosnkiem, surówkę z
marchewki,
buraków,
daktyli i fig, barszcz czerwony na zakwasie, paszteciki z
mąki z
ciecierzycy,
chleb z
ciecierzycy, kompot z
jabłek i
daktyli.Wcześniej przygotowuję część potraw i wekuję.Oto one:
Kapusta z
grochemkilo
grochu3 kilo
kapusty średnio kwaśnej lub surówkowej gotowejkilka czerwonych słodkich
cebululubione
przyprawy:
liść laurowy,
curry,
ziele angielskie,
sólolej kokosowy lub
smalecGroch moczymy 24 h, gotujemy do miękkości, ale nie rozgotowujemy.
Kapustę łączymy z
przyprawami i posiekaną
cebulą, dodajemy
oleju kokosowego lub
smalcu, wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobiną soku z
kapusty lub
wodą. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę, następnie mieszamy i dalej pieczemy(ok 3 h ) w 100 stopniach aż
kapusta się przegryzie. Dodajemy
groch i pieczemy kolejne 2 h. Następnie przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy szczelnie, po ostygnięciu do lodówki, odgrzewamy przed Wigilią.
Kapusta z
pieczarkami i
orzechami nerkowcaKapusta średnio kiszona- 3-4 kilo
Orzechy nerkowca- ok 200 gramkilka
czerwonych cebul2 kilo
pieczarekolej kokosowy lub
smalecliść laurowy,
garam masala lub
curry, ciele angielskie , inne
przyprawyKapustę łączymy z
przyprawami i tłuszczem, dorzucamy
cebulę i
orzechy - pieczemy jak wyżej. Po przegryzieniu dodajemy pokrojone drobno
pieczarki i dusimy jeszcze godzinę lub dwie. Im dłużej tym bardziej intensywny smak.Surówka buraczano-marchewkowa z
suszonymi figamimarchewburakisuszone figiolej rzepakowy nierafinowany
sólocet jabłkowyświeże lub
suszone daktyleBuraki i
marchew zetrzeć na tarce,
figi i
daktyle pokroić drobno ( ilość uzależniona od liczby gości). Składniki wymieszać doprawić
solą,
olejem i
octem.przegotowana
wodałyżka
solikilka ząbków
czosnki,
liść laurowy,
ziele angielskie2 kg
burakówłyżka
octu jabłkowegoBuraki i
czosnek obrać, pokroić drobno i umieścić w wyparzonym słoju, dodać
liść laurowy,
ziele angielskie. Zalać
wodą, dodać
sól. Zakryć ściereczką. Odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na 3 - 4 dni.
Potem przelać do słoików, szczelnie zakręcić. Trzymać w lodówce. Przed Wigilią połączyć z
wywarem z
buraków,
grzybów i warzyw. Podgrzać.
Chleb z ciecierzycy/ paszteciki500 gram
mąki z
ciecierzycyziarna
siemienia lnianegołyżka
proszku do pieczeniałyżka agar agar ( lub
jajko)gorąca
woda - na okołyżka
soli,
przyprawyŁyżka tłuszczu
Mąkę z
solą, siemieniem i
przyprawami zalać
wodą, dodać tłuszcz. Wyrabiać ciasto. Odchodzące od dłoni, ale dosyć miękkie. Przełożyć do foremki. Piec ok 50 min w 180 stopniach. Można też lepić paszteciki, wypełnić ulubionym nadzieniem wigilijnym, zapiekać ok 30 min w 180 stopniach.Bigos
Kapusta średnio kiszona - 3 kg
kapusta gotowa na surówki słodka 1 kgkilka
cebul czerwonychulubione
przyprawy do bigosułyżka tłuszczu -
smalec lub
olej kokosowymięso z indyka ( mogą być obrane uda po rosole)2 pętka wiejskiej
kiełbasyKapustę łączymy z tłuszczem,
przyprawami, odlewamy
wodą, mieszamy z pokrojona
cebulą,
kiełbasą i
mięsem. Zapiekamy w 200 stopniach około godziny - dwóch, aż wszystko się przegryzie i
kapusta zrobi się miękka i zmieni kolor. Następnie dusimy jeszcze w około 100 stopniach 2-3 h.SMACZNEGO!