Wykonanie
Moja ulubiona zupa. Kocham barszcz ale tylko taki prawdziwy z "fusami" czyli starkowanymi
burakami i
marchewką. W drugiej kolejności są uszka. Bo jak ma być barszcz bez uszek?!!! Tylko w wyjątkowych sytuacjach zastępuje je
ziemniakami. Ale zawsze podaje je osobno. Mam na tym punkcie jakąś" hopla ", nigdy nie dodaje ich bezpośrednio do zupy.... może dlatego, że moja mama zawsze tak podawała :) Co do uszek zawsze szłam na łatwiznę i kupowałam ale tym razem się zmobilizowałam i sama ulepiłam. Trochę to długotrwałe i mozolne ale się opłaca, smaku nie zastąpią nam żadne kupne specjały :)

Składniki na uszka z
kapustą i
pieczarkami : ( farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej )Farsz :400 g
kiszonej kapusty300 g
pieczarek1 duża
cebula1 łyżka
masłapieprz,
sólKiszoną kapustę umieszczamy w misce po czym zalewamy ją wrzątkiem (tak aby cała była pokryta
wodą ) na 15 minut, po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną
wodą. Czynność powtarzamy jeszcze raz tak samo ( w ten sposób pozbędziemy sie nadmiernej kwaskowatości). Następnie wkładamy
kapustę do garnka i zalewamy całość
wodą ( cała
kapusta ma być zakryta
wodą ). Gotujemy na średnim ogniu do miękkości
kapusty. Studzimy i szatkujemy nożem na małe mniejsze kawałki, po czym delikatnie ją podsmażamy ok 5 minut.
Pieczarki i
cebulę kroimy na kostkę i smażymy na łyżce
masła.
Kapustę i
pieczarki ( z
cebulą ) łączymy razem, dokładnie mieszamy i doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Ciasto :350 g
mąki1
jajkociepła
woda ( około 1 szklanki )szczypta
soliłyżka
olejuZ podanych składników zagniatamy sprężyste ciasto. Rozwałkowujemy je cienko jak na pierogi. Wycinamy koła ( u mnie słoiczkiem po koncentracie 200 g, uszka wyszły wielkością typowo sklepowe, jednak można sobie ułatwić pracę robiąc większe uszka ) na każdym umieszczać farsz i ulepić małego pierożka po czym oba końce złączyć ze sobą i docisnąć ( zdj. poniżej ). Jeśli ciasto nie chce się lepić zwilżyć palce
wodą.Uszka wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem 3 łyżek
oleju. Gotujemy tak jak pierogi ( od momentu wypłynięcia gotujemy jakieś 3-4 minuty ).Składniki na barszcz :2 duże lub 3 małe
buraki2 średnie
marchewki1,5 litra
wywaru warzywnegoząbek
czosnkułyżka
octu lub pół łyżeczki kwasku
cytrynowego1/4 szklanki
śmietany lub
mleka do zabielenia zupy
sól,
pieprzWarzywa myjemy, obieramy po czym tarkujemy na tarce o grubych oczkach.
Wywar warzywny doprowadzamy do wrzenia, następnie wrzucamy starkowane warzywa, łyżkę
octu ( dla zakwaszenia, żeby
buraki i zupa zachowały piękny czerwony kolor ). Gotujemy tak długo aż
buraki będą miękkie. Pod koniec dorzucamy ząbek
czosnku, doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Odstawiamy zupę z palnika i wlewamy
śmietanę.Smacznego :)