ßßß Cookit - przepis na Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Idealne do barszczu czerwonego, na Wigilijny stół, lub jako samodzielna przekąska.
Zawsze smakują idealnie
Składniki na krokiety:
Naleśniki:
2 szklanki mąki ( w zależności od rodzaju mąki może zaistnieć potrzeba jej większej ilości,lub zwiększenia ilości wody )
szklanka mleka
około 0,5 szklanki wody
1 jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli
Farsz:
0,5kg pieczarek
0,5kg kapusty kiszonej
200g tartego sera żółtego
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie krokietów:
Składniki na ciasto wrzucamy do naczynia i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Smażymy cienkie naleśniki.
Kapustę zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i szatkujemy.
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, lub kroimy w drobną kosteczkę.
Cebulę siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, czosnek i podsmażamy do momentu, aż cebula będzie szklista.
Do cebuli dorzucamy pieczarki, podsmażamy razem ( bez przykrycia ), aż cała woda z pieczarek, którą puszczą odparuje.
Obgotowaną i posiekaną kapustę przekładamy do pieczarek i cebuli, całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy około 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.
Gotowy farsz przekładamy do miski, studzimy i mieszamy z serem żółtym, do połączenia się całości.
Farsz ( około 2 łyżki ) rozkładamy równo na całej powierzchni naleśnika, składamy najpierw do środka dwa równoległe boki naleśnika z farszem i zawijamy.
Tak postępujemy ze wszystkimi naleśnikami, do wyczerpania się farszu ;)Gotowe, zawinięte krokiety, obtaczamy jak kotlety – w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony, aż będą złociste
Źródło:http://www.usmazona.pl/krokiety-z-kapusta-i-pieczarkami