Wykonanie
Idealne do barszczu czerwonego, na Wigilijny stół, lub jako samodzielna przekąska.Zawsze smakują idealnieSkładniki na krokiety:Naleśniki:2 szklanki
mąki ( w zależności od rodzaju
mąki może zaistnieć potrzeba jej większej ilości,lub zwiększenia ilości
wody )szklanka
mlekaokoło 0,5 szklanki
wody1
jajko2 łyżki
olejuszczypta
soliFarsz:0,5kg
pieczarek0,5kg
kapusty kiszonej200g tartego
sera żółtego2
cebule3 ząbki
czosnkusól,
pieprzPrzygotowanie krokietów:Składniki na ciasto wrzucamy do naczynia i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Smażymy cienkie naleśniki.
Kapustę zalewamy
wodą, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i szatkujemy.
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, lub kroimy w drobną kosteczkę.
Cebulę siekamy drobno.Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki
oleju, wrzucamy
cebulę,
czosnek i podsmażamy do momentu, aż
cebula będzie szklista.Do
cebuli dorzucamy
pieczarki, podsmażamy razem ( bez przykrycia ), aż cała
woda z
pieczarek, którą puszczą odparuje.Obgotowaną i posiekaną
kapustę przekładamy do
pieczarek i
cebuli, całość przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, smażymy około 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.Gotowy farsz przekładamy do miski, studzimy i mieszamy z
serem żółtym, do połączenia się całości.Farsz ( około 2 łyżki ) rozkładamy równo na całej powierzchni naleśnika, składamy najpierw do środka dwa równoległe boki naleśnika z farszem i zawijamy.Tak postępujemy ze wszystkimi naleśnikami, do wyczerpania się farszu ;)Gotowe, zawinięte krokiety, obtaczamy jak kotlety – w roztrzepanym
jajku, następnie w
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony, aż będą złociste