ßßß


Idealne do barszczu czerwonego, na Wigilijny stół, lub jako samodzielna przekąska.Zawsze smakują idealnieSkładniki na krokiety:Naleśniki:2 szklanki mąki ( w zależności od rodzaju mąki może zaistnieć potrzeba jej większej ilości,lub zwiększenia ilości wody )szklanka mlekaokoło 0,5 szklanki wody1 jajko2 łyżki olejuszczypta soliFarsz:0,5kg pieczarek0,5kg kapusty kiszonej200g tartego sera żółtego2 cebule3 ząbki czosnkusól, pieprzPrzygotowanie krokietów:Składniki na ciasto wrzucamy do naczynia i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Smażymy cienkie naleśniki.Kapustę zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i szatkujemy.Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, lub kroimy w drobną kosteczkę.Cebulę siekamy drobno.Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, czosnek i podsmażamy do momentu, aż cebula będzie szklista.Do cebuli dorzucamy pieczarki, podsmażamy razem ( bez przykrycia ), aż cała woda z pieczarek, którą puszczą odparuje.Obgotowaną i posiekaną kapustę przekładamy do pieczarek i cebuli, całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy około 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.Gotowy farsz przekładamy do miski, studzimy i mieszamy z serem żółtym, do połączenia się całości.Farsz ( około 2 łyżki ) rozkładamy równo na całej powierzchni naleśnika, składamy najpierw do środka dwa równoległe boki naleśnika z farszem i zawijamy.Tak postępujemy ze wszystkimi naleśnikami, do wyczerpania się farszu ;)Gotowe, zawinięte krokiety, obtaczamy jak kotlety – w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony, aż będą złociste