Wykonanie
Składniki:Barszcz:2 kg
buraków200 g
marchewki1/2 kg
jabłek4 ząbki
czosnku4 ziarna
ziela angielskiego4
liście laurowe100 g suszonych
śliwek4 l
wody10 g
majeranku2 ziarna
pieprzu50 ml
octu balsamicznegosólpieprz białyDo
wody wrzuć
liście laurowe,
pieprz czarny,
ziele angielskie. Dodaj
śliwki,obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
jabłka,pokrojoną
marchewkę,obrane i pokrojone
buraki oraz ząbki
czosnku.Dopraw
majerankiem i dolej
ocet balsamiczny.Całość zagotuj. Gotuj ok. 2 minut od momentu zagotowania.Zdejmij z ognia,przykryj czystą,lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na całą noc.Uszka:500 g
mąki120 g
suszonych grzybów2
cebule1-2 łyżeczki
soli150 ml ciepłej
wodyolej rzepakowyGrzyby namocz w letniej wodzie przez ok. 20 minut,po czym gotuj je w tej samej wodzie przez 30 minut.
Grzyby drobno pokrój lub zmiel przez maszynkę. Przełóż do miski.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ją na patelni,dodaj odrobinę
majeranku,
białego pieprzu i
soli.Dodaj odrobinę
oleju rzepakowego. Do
cebuli dodaj
grzyby i podduś przez chwilę. Ostudź.Do miski wsyp
mąkę,dodaj
sól i
wodę. Zacznij wyrabiać ciasto,dodaj odrobinę
oleju i wyrób ciasto. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób i podziel na 3 części.Rozwałkuj je na stolnicy posypanej
mąką. Z ciasta wycinaj kwadraty i na każdym połóż odrobinę farszu,ok. 1 łyżeczkę.
Sklej uszka. Gotowe odstaw na 10 minut.Uszka gotuj w osolonym wrzątku i wyjmij je łyżką cedzakową po ok. 3 minutach od momentu wypłynięcia na wierzch.Barszcz odcedź i zagotuj. Dopraw
solą,
białym pieprzem i
octem balsamicznym.Podawaj z uszkami.*- przepis pochodzi z książki Pascal kontra Okrasa