Wykonanie
By podać na wigilii (i nie tylko) pyszny, czerwony barszcz wcale nie musicie od dwóch tygodni przygotowywać zakwasu. Dziś przedstawię Wam mój przepis z tego roku.Składniki:- 4 litry
wody,- 2 kg
buraków,- 3 duże, słodkie
jabłka,- 3 duże
marchewki,- 1
cebula,- 100 g suszonych
śliwek,- pare sztuk
suszonych gruszek,- pare plastrów
suszonych jabłek,- 5
liści laurowych,- 5 ząbków
czosnku,- 6 ziaren
pieprzu czarnego,- mielony
majeranek,
sól i
pieprz biały,- 50ml
octu balsamicznego,- 3 duże łyżki
soku z cytryny,- 3 łyżki fruktozy /
cukru.
Krok 1: Do zimnej
wody wrzucić pokrojone w plastry
buraki,
jabłka,
marchewki w słupki, cały susz, ząbki
czosnku w całości, ziarna
pieprzu, dodać
liście laurowe,
majeranek, wlać
ocet i
sok z cytryny.
Krok 2:
Wodę zagotować i gotować na małym ogniu przez ok 40/50 minut.Krok 3: Pod koniec barszcz będzie miał już bardzo intensywny kolor i smak. Doprawić
solą,
cukrem i
białym pieprzem. Odcedzić z warzyw. Barszcz przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na min. 24h.
Smacznego! :) Zapraszam na mój FANPAGE