ßßß
By podać na wigilii (i nie tylko) pyszny, czerwony barszcz wcale nie musicie od dwóch tygodni przygotowywać zakwasu. Dziś przedstawię Wam mój przepis z tego roku.Składniki:- 4 litry wody,- 2 kg buraków,- 3 duże, słodkie jabłka,- 3 duże marchewki,- 1 cebula,- 100 g suszonych śliwek,- pare sztuk suszonych gruszek,- pare plastrów suszonych jabłek,- 5 liści laurowych,- 5 ząbków czosnku,- 6 ziaren pieprzu czarnego,- mielony majeranek, sól i pieprz biały,- 50ml octu balsamicznego,- 3 duże łyżki soku z cytryny,- 3 łyżki fruktozy / cukru.
Krok 1: Do zimnej wody wrzucić pokrojone w plastry buraki, jabłka, marchewki w słupki, cały susz, ząbki czosnku w całości, ziarna pieprzu, dodać liście laurowe, majeranek, wlać ocet i sok z cytryny.
Krok 2: Wodę zagotować i gotować na małym ogniu przez ok 40/50 minut.Krok 3: Pod koniec barszcz będzie miał już bardzo intensywny kolor i smak. Doprawić solą, cukrem i białym pieprzem. Odcedzić z warzyw. Barszcz przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na min. 24h.
Smacznego! :) Zapraszam na mój FANPAGE