ßßß
5 dużych buraków*3-4 grzybki suszonekawałek selera2 marchewki1 średnia cebula3 duże ząbki czosnku2 listki laurowe3 ziarnka ziela angielskiegoliść selera10 ziarenek pieprzu czarnegołyżka suszonego majerankupołowa sporego jabłka (jeśli jest małe dajemy całe)garść suszonej żurawiny (lepsza świeża ale nie miałam)łyżka octu balsamicznegosól, pieprz do smaku
Obieramy buraki i kroimy na małe cząstki, zalewamy 3 litrami wody.Dorzucamy obrane ząbki czosnku w całości, przekrojoną i obraną cebulę, obrane jabłko przekrojone na pół.Marchewkę obieramy, kroimy na pół wzdłuż i też dorzucamy.Tak samo pozostałe warzywa.Dodajemy listki laurowe, ziele, pieprz, majeranek i żurawinę.Grzybki chwilę moczymy i dorzucamy do wywaru.Gotujemy całość na bardzo małym ogniu około godziny. Pod koniec doprawiamy octem, solą, mielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie majerankiem.Barszcz jest jeszcze lepszy na drugi dzień gdy wszystkie smaki się przenikną.Podajemy najlepiej z pasztecikami lub uszkami.
* mój mały trik - jeśli uznacie że kolor barszczu nie jest wystarczająco intensywny, pod sam koniec ścieram na tarce jeszcze jeden surowy burak i wraz z sokiem dodaję do zupy, potem doprawiam octem i solą, pieprzem.