ßßß

Składniki:2 kg buraków2 jabłkamarchew4 ząbki czosnkumajeranek4 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegokilka ziaren pieprzukilka śliwek suszonychtrochę suszonych grzybków2 średnie cebuleocet balsamicznyGrzyby zalewamy wodą i stawiamy na ogniu gotując 20 minut, aż powstanie wywar.Do dużego garnka wlewamy około 4 litrów wody, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz suszone śliwki. Jabłka kroimy w "ósemki", usuwamy nasiona, obieramy marchew i wrzucamy do garnka. Wszystko można już podgrzewać i w tym czasie obierać buraki, podzielić na mniejsze kawałki, czosnek pokroić w plasterki i dodać do gotującego się barszczu. Całość doprawiamy majerankiem wedle uznania. Dolewamy octu balsamicznego, zagotowujemy. Gotujemy wszystko do czasu kiedy buraki będą prawie miękkie. Wtedy odcedzamy zupę, do której wlewamy wywar i grzyby. Wybieramy kilka buraków (ilość wedle uznania), które ścieramy na tarce i dodajemy do garnka z zupą. Gotujemy jeszcze chwilę, aż starte buraki zmiękną. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z uszkami (w Wigilię), albo z makaronem (jak kto lubi).Smacznego!
