Wykonanie
Mogę tylko powiedzieć, że
tarta zniknęła w oka mgnieniu bo była przepyszna ! Kruchusieńkie ciasto, bardzo smaczny farsz z lekką nutą
czosnku bo dodałam liście czosnaczka pospolitego i warzywa. A na wierzchu zapieczone klopsiki więc Żarłoczek był zachwycony taką formą dania obiadowego. Tak, zdecydowanie potrawa do powtórzenia i to wielokrotnego bo bardzo nam smakowało :)

czas przygotowania : ok. 80 minutskładniki :CIASTO - 85 g
mąki pszennej krupczatki115 g
mąki pszennej typ 500100 g
masła1
żółtko z dużego
jajka1/5 łyżeczki
soli1 łyżka gęstej
śmietanyFARSZ - 1
szalotka2 duże garści liści czosnaczka pospolitego100 g
groszku zielonego, może być mrożony1 łyżeczka
oliwy2 średnie
jajka3 czubate łyżki
twardego sera typu
parmezan - ja użyłam peccorino50 g
mozarelli85 ml
śmietanki kremówki 30%2 łyżki posiekanego
koperku1/2
marchewkiMIĘSNE KULKI - ok. 150 g
mięsa mielonego z udźca
indyka1 łyżka
bułki tartej1 łyżka posiekanej
cebuli1 łyżeczka
oleju roślinnego4 łyżki
mlekado smaku -
sól,
przyprawa ognista,
pieprz mielonysposób przygotowania : CIASTO - obie
mąki wymieszałam dosypując
sól. Dodałam pokrojone na małe kawałki
masło i roztarłam rękami na "mokry piasek" czyli aż nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam
żółtko i
śmietanę - szybko zagniotłam ciasto. Zawinęłam je w folię i odłożyłam do lodówki na 30 minut.
MIĘSNE KULKI - przyznam, że wykorzystałam trochę
mięsa jakie przygotowywałam na kotlety mielone wiec wagę określam orientacyjnie.
Mięso mielone z udźca doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem, dodałam zeszkloną, posiekaną
cebulkę, trochę
bułki tartej i
mleka, nie dodawałam
jajka. Mokrymi rękami uformowałam kilkanaście kuleczek wielkości małych
orzechów włoskich, ale w niczym ich nie obtaczałam.
Marchewkę oczyściłam, pokroiłam w plasterki i obgotowałam w lekko posolonej i posłodzonej wodzie.FARSZ - czosnaczek przebrałam, opłukałam i osączyłam. Można go posiekać, ale to nie jest konieczne. Jeśli nie macie czosnaczku z powodzeniem możecie użyć liści
szpinaku i ew. doprawić posiekanym małym ząbkiem
czosnku.
Szalotkę obrałam, pokroiłam na ćwierć krążki, zeszkliłam na odrobinie tłuszczu. Dodałam czosnaczek i smażyłam kilka chwil na niedużym ogniu aż się skurczył. Dosypałam mrożony
groszek, wlałam kilka łyżeczek
wody i dusiłam 5 minut aż
groszek zmiękł a płyn odparował, przestudziłam.W misce roztrzepałam
jajka ze
śmietanką. Dodałam starty peccorino, pokrojoną w małą kostkę
mozarellę, przestudzony czosnaczek,
koperek i doprawiłam do smaku - z
solą ostrożnie bo
ser jest słonawy, za to ostrzejszych przypraw trzeba dodać więcej.Schłodzone ciasto rozwałkowałam i przeniosłam do formy - u mnie prostokątna o wymiarach 13x36x2,5cm. Wszelkie pęknięcia i ubytki zalepiłam kawałkami ciasta dociskając i wyrównując. Nakłułam w wielu miejscach widelcem, przykryłam arkuszem folii aluminiowej osłaniając też boki a na folię wysypałam warstwę obciążnika - może to być suchy
groch,
fasola czy
ryż a u mnie są
monety, które dobrze się sprawdzają w tej roli. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 230 st. C na 10 minut. Po podpieczeniu wyjęłam formę, zdjęłam folię z obciążeniem - ciasto powinno być lekko zezłocone przy brzegach. Na podpieczony spód wylałam masę jajeczną z czosnaczkiem. Na wierzchu ułożyłam kulki z surowego
mięsa i kawałki
marchewki. Wstawiłam do piekarnika zmniejszając temperaturę do 200 st. C, grzanie góra/dół i piekłam 25 minut.Podałam na gorąco, zaraz po upieczeniu.