ßßß Cookit - przepis na Tarta z klopsikami i czosnaczkiem pospolitym

Tarta z klopsikami i czosnaczkiem pospolitym

nazwa

Wykonanie

Mogę tylko powiedzieć, że tarta zniknęła w oka mgnieniu bo była przepyszna ! Kruchusieńkie ciasto, bardzo smaczny farsz z lekką nutą czosnku bo dodałam liście czosnaczka pospolitego i warzywa. A na wierzchu zapieczone klopsiki więc Żarłoczek był zachwycony taką formą dania obiadowego. Tak, zdecydowanie potrawa do powtórzenia i to wielokrotnego bo bardzo nam smakowało :)
czas przygotowania : ok. 80 minut
składniki :
CIASTO - 85 g mąki pszennej krupczatki
115 g mąki pszennej typ 500
100 g masła
1 żółtko z dużego jajka
1/5 łyżeczki soli
1 łyżka gęstej śmietany
FARSZ - 1 szalotka
2 duże garści liści czosnaczka pospolitego
100 g groszku zielonego, może być mrożony
1 łyżeczka oliwy
2 średnie jajka
3 czubate łyżki twardego sera typu parmezan - ja użyłam peccorino
50 g mozarelli
85 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 marchewki
MIĘSNE KULKI - ok. 150 g mięsa mielonego z udźca indyka
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka posiekanej cebuli
1 łyżeczka oleju roślinnego
4 łyżki mleka
do smaku - sól, przyprawa ognista, pieprz mielony
sposób przygotowania : CIASTO - obie mąki wymieszałam dosypując sól. Dodałam pokrojone na małe kawałki masło i roztarłam rękami na "mokry piasek" czyli aż nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam żółtko i śmietanę - szybko zagniotłam ciasto. Zawinęłam je w folię i odłożyłam do lodówki na 30 minut.
MIĘSNE KULKI - przyznam, że wykorzystałam trochę mięsa jakie przygotowywałam na kotlety mielone wiec wagę określam orientacyjnie. Mięso mielone z udźca doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dodałam zeszkloną, posiekaną cebulkę, trochę bułki tartej i mleka, nie dodawałam jajka. Mokrymi rękami uformowałam kilkanaście kuleczek wielkości małych orzechów włoskich, ale w niczym ich nie obtaczałam. Marchewkę oczyściłam, pokroiłam w plasterki i obgotowałam w lekko posolonej i posłodzonej wodzie.
FARSZ - czosnaczek przebrałam, opłukałam i osączyłam. Można go posiekać, ale to nie jest konieczne. Jeśli nie macie czosnaczku z powodzeniem możecie użyć liści szpinaku i ew. doprawić posiekanym małym ząbkiem czosnku. Szalotkę obrałam, pokroiłam na ćwierć krążki, zeszkliłam na odrobinie tłuszczu. Dodałam czosnaczek i smażyłam kilka chwil na niedużym ogniu aż się skurczył. Dosypałam mrożony groszek, wlałam kilka łyżeczek wody i dusiłam 5 minut aż groszek zmiękł a płyn odparował, przestudziłam.
W misce roztrzepałam jajka ze śmietanką. Dodałam starty peccorino, pokrojoną w małą kostkę mozarellę, przestudzony czosnaczek, koperek i doprawiłam do smaku - z solą ostrożnie bo ser jest słonawy, za to ostrzejszych przypraw trzeba dodać więcej.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam i przeniosłam do formy - u mnie prostokątna o wymiarach 13x36x2,5cm. Wszelkie pęknięcia i ubytki zalepiłam kawałkami ciasta dociskając i wyrównując. Nakłułam w wielu miejscach widelcem, przykryłam arkuszem folii aluminiowej osłaniając też boki a na folię wysypałam warstwę obciążnika - może to być suchy groch, fasola czy ryż a u mnie są monety, które dobrze się sprawdzają w tej roli. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 230 st. C na 10 minut. Po podpieczeniu wyjęłam formę, zdjęłam folię z obciążeniem - ciasto powinno być lekko zezłocone przy brzegach. Na podpieczony spód wylałam masę jajeczną z czosnaczkiem. Na wierzchu ułożyłam kulki z surowego mięsa i kawałki marchewki. Wstawiłam do piekarnika zmniejszając temperaturę do 200 st. C, grzanie góra/dół i piekłam 25 minut.
Podałam na gorąco, zaraz po upieczeniu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/04/tarta-z-klopsikami-i-czosnaczkiem.html