Wykonanie
autor przepisu Viola
500 g
mięsa mielonego (ja użyłam z
indyka)1
cebula np: czerwonakostka
mięsna np: kucharek
pieprz50 g startego
żółtego sera1 puszka mieszanki
zielonego groszku z
młodą marchewką350 g ugotowanych, ubitych
ziemniaków4
jajkagarść pokrojonego świeżego
koperkuoliwa z oliwek bądź
olejMięsoNa rozgrzaną
oliwę wrzucamy
mięso, podlewamy odrobiną
wody, dodajemy kostkę
mięsną, przykrywamy, niech nam
mięsko dochodzi. W tym czasie
cebulę kroimy w kostkę lub krążki.Dodajemy do
mięsa, całość doprawiamy
pieprzem i dusimy pod przykryciem ok 20min. od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odcedzamy naszą mieszankę z puszki i dodajemy do
mięsa, mieszamy i znowu zostawiamy na 10-15 min.
Następnie pozbywamy się nadmiaru tłuszczu.
Przekładamy nasz odtłuszczony farsz do wysokiego naczynia, dodajemy starty
żółty ser, wbijamy 2
jajka, mieszamy.
Czas na żaroodporną formę w której ułożymy farsz :)
ZiemniakiDo
ziemniaków wbijamy 2
jajka i dodajemy
koperek, mieszamy.
Następnie rozprowadzamy naszą masę ziemniaczaną na warstwie
mięsnej.
Na warstwie ziemniaczanej przy pomocy widelca robimy wzorek.Pieczemy około 30 min. w 200 st. we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Odstawiamy na 6-7 minutek iiiii podajemy :)