Wykonanie
Nie wiem, dlaczego do tej
pory nie robiłam omletów.
Jajka wszak uwielbiam. Szybko więc to zmieniam i do mojego menu dodaję ten kolejny sposób na ich przygotowanie. Tym bardziej, że postanowiłam zmienić nieco sposób mojego odżywiania i więcej uwagi skupić na śniadaniach(hmm, to znaczy zacząć je jeść), a omlety jako
śniadaniowe danie są idealne. Dlaczego więc zamiast jajecznicy, nie przygotować sobie np takiego ziemniaczano-
cebulowego omleta? Czasu na przygotowanie potrzebujemy tyle samo, a zawsze to trochę urozmaicenia. Nie mówię, żeby zastąpić nim niedzielną jajecznicę, ale "na tygodniu", gdy się nie spieszymy, możemy sobie takie danie śmiało zaserwować. Polecam.Przepis na 2 porcje, każda po po 2
jajka8 małych,
młodych ziemniaków, umytych i pokrojonych w plastry1
cebula, pokrojona w kostkę4
jajkasól i
pieprzkoperekolej do smażeniaNa patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy
ziemniaki i
cebulkę, smażymy do momentu, aż
ziemniaki będą miękkie. Wyjmujemy na talerzyk. 2
jajka roztrzepujemy w miseczce. Patelnię ponownie natłuszczamy i wylewamy na nią 2
jajka, gdy
jajka się zetną, na jedną połowę tego "jajecznego naleśnika" wykładamy połowę ziemniaczano-
cebulowego farszu. Delikatnie podważamy
łopatką drugą połowę "naleśnika" i przykrywamy nią połowę z farszem. Chwilkę smażymy i wykładamy na talerz. Podajemy natychmiast. Czynność powtarzamy z pozostałą porcją.