Wykonanie
Ponieważ pojawiły się już
młode ziemniaczki postanowiliśmy w ramach gotowania 3 po 3, czyli z
trzech składników, coś z nich przygotować, wraz z
jajkiem i
koperkiem. Moim pierwszym skojarzeniem był najprostszy, ale jednocześnie bardzo smaczny i idealny na gorące dni - polski obiad - ziemniaczki oprószone
koperkiem,
jajko sadzone, a do picia
kefir lub
maślanka, choć w dzieciństwie najbardziej lubiłam prawdziwe
zsiadłe mleko. Rozważałam zaprezentowanie takiego dania, ale ostatecznie postanowiłam pokazać coś innego, nowego i nieco bardziej wyrafinowanego ;) Przygotowałam placek ziemniaczany zapiekany z
jajkami - pychotka! Wbrew pozorom nie był tłusty, jak mogłoby się wydawać.Wraz ze mną dania z 3 składników przygotowali: Panna Malwinna, Mirabelka i Bartoldzik .
Składniki :500g
młodych ziemniaków1 średnia
cebula3-4
jajkakoperek1 czerwona
papryczka chili (opcjonalnie)
sól,
pieprzoliwa do smażenia (2-3 łyżki)
Przygotowanie :
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i położyć na sicie, aby obciekły, następnie osuszyć je jeszcze ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać
oliwę i przesmażyć na niej drobniutko posiekana lub starta na tarce
cebule. Gdy
cebula się zeszkli dodać starte
ziemniaki i drobno pokrojona
papryczkę chili (opcjonalnie). Wszystko wymieszać i smażyć przez kilkanaście minut aż
ziemniaki zmiękną, mieszać od czasu do czasu. Masę ziemniaczana wygładzić i smażyć przez kolejne kilka(naście) minut aż
spod będzie przyrumieniony. Na wierzchu zrobić niewielkie zagłębienia i wbić do nich
jajka. Patelnie wstawić do piekarnika pod grill lub górną grzałkę i zapiekać przez chwile, aż
białka się zetną, a całość ładnie przyrumieni. Natychmiast podawać posypane
koperkiem i
papryczka chili (opcjonalnie).
Smacznego !