ßßß Cookit - przepis na Placek ziemniaczany z jajkiem

Placek ziemniaczany z jajkiem

nazwa

Wykonanie

Ponieważ pojawiły się już młode ziemniaczki postanowiliśmy w ramach gotowania 3 po 3, czyli z trzech składników, coś z nich przygotować, wraz z jajkiem i koperkiem. Moim pierwszym skojarzeniem był najprostszy, ale jednocześnie bardzo smaczny i idealny na gorące dni - polski obiad - ziemniaczki oprószone koperkiem, jajko sadzone, a do picia kefir lub maślanka, choć w dzieciństwie najbardziej lubiłam prawdziwe zsiadłe mleko. Rozważałam zaprezentowanie takiego dania, ale ostatecznie postanowiłam pokazać coś innego, nowego i nieco bardziej wyrafinowanego ;) Przygotowałam placek ziemniaczany zapiekany z jajkami - pychotka! Wbrew pozorom nie był tłusty, jak mogłoby się wydawać.
Wraz ze mną dania z 3 składników przygotowali: Panna Malwinna, Mirabelka i Bartoldzik .
Składniki :
500g młodych ziemniaków
1 średnia cebula
3-4 jajka
koperek
1 czerwona papryczka chili (opcjonalnie)
sól, pieprz
oliwa do smażenia (2-3 łyżki)
Przygotowanie :
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i położyć na sicie, aby obciekły, następnie osuszyć je jeszcze ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobniutko posiekana lub starta na tarce cebule. Gdy cebula się zeszkli dodać starte ziemniaki i drobno pokrojona papryczkę chili (opcjonalnie). Wszystko wymieszać i smażyć przez kilkanaście minut aż ziemniaki zmiękną, mieszać od czasu do czasu. Masę ziemniaczana wygładzić i smażyć przez kolejne kilka(naście) minut aż spod będzie przyrumieniony. Na wierzchu zrobić niewielkie zagłębienia i wbić do nich jajka. Patelnie wstawić do piekarnika pod grill lub górną grzałkę i zapiekać przez chwile, aż białka się zetną, a całość ładnie przyrumieni. Natychmiast podawać posypane koperkiem i papryczka chili (opcjonalnie).
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/06/placek-ziemniaczany-z-jajkiem.html