Wykonanie
Nie wyobrażam sobie obiadu bez kawałka
mięsa, więc te kotlety traktuję jak dodatek do niego niż główną część. ;-) Podane z sosem, np.
pieczarkowym są jeszcze smaczniejsze.
Kasza jaglana to bardzo wartościowe źródło witamin i mikroelementów. Przepis zalegał w zeszycie od dawna, aż w końcu się zdecydowałam. Postanowiłam wprowadzać ją do swojej kuchni również w wersji na słono, nie tylko na słodkie śniadania i jak widać w ostatnich wpisach, udaje mi się to. :-)
100g suchej
kaszy jaglanej2
jajka (+ czasami potrzeba jeszcze dodatkowo jedno surowe)2
cebulekilka gałązek
koperkuolej,
sól,
pieprz1.
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy.2.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w drobną kostkę.3.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy i studzimy.4.
Koperek siekamy.5. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy i doprawiamy do smaku. I tutaj musimy zdecydować czy dodajemy surowe
jajko - jeśli masa jest zbyt mało klejąca, robimy to.6. Kotlety smażymy na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej, z dwóch stron, do zarumienienia.