ßßß Cookit - przepis na ZIEMNIAKI FASZEROWANE

ZIEMNIAKI FASZEROWANE

nazwa

Wykonanie

Skojarzyły mi się bardzo mocno z jesienią. Gdy je zrobiłam, dotarło do mnie, że to już autentyczny koniec lata. Chodzenie w kurtce i choroba jakoś nie były w stanie mi tego uświadomić. Dopiero to danie. Ale nie mam mu tego za złe, bo jest smaczne :) Znalazłam je na bardzo fajnym zbiorowym blogu emigrantek . Przepis zamieściła Kayenn. Następnym razem nieco podgotuję ziemniaki przed pieczeniem, bo dosyć długo to trwało i rodzinka miała mi to za złe ;) Do tego pasuje sałatka słoikowa (też już jesienno-zimowo) i heyah ;) Oczywiście danie wrzucam z okazji Ziemniaczanego Tygodnia II .
składniki:
- ziemniaki (tyle, żeby wypełnić żaroodporną formę)
- ok 0,5kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2-4 zabki czosnku
- tarty ser zółty
- 1 jajo (następnym razem dam więcej)
- sol, pieprz, tymianek
- olej
Ziemniaki obrać i wydrążyć (łyżeczką). Posolić wewnątrz i na zewnątrz. Mięso mielone wyrobić z cebulą pokrojoną w kostkę i usmażoną na oleju, z posiekanym czosnkiem, jajem i przyprawami. Farsz wkładać do ziemniaków i układać je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Resztki wydrążone z ziemniaków wymieszać z tymiankiem i wysypać na ziemniaki. Posypać żółtym serem i zapiekać pod przykryciem do miękkości ziemniaków w 180°C.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/10/Ziemniaki-faszerowane.html