Wykonanie
Jest to moja pierwsza zapiekanka tego rodzaju. Wyszła bardzo smaczna. Na pewno zrobię ja jeszcze nie raz;) Korci mnie tez zrobienie w najbliższym czasie z
makaronem, choć wątpię, żeby była tak dobra jak ta... no ale jak nie spróbuje to się nie przekonam;) A ten przepis znalazłam na YouTube- klik . Fajnie wszystko pokazane i wytłumaczone. Polecam:)
Składniki:1 kg
ziemniaków,2
cebule,0,5 kg
mięsa mielonego,2 łyżki
oleju,3 ząbki
czosnku,10 dag
sera żółtego,
zioła prowansalskie,
Przyprawy:
papryka słodka i ostra, sol,
pieprz,
Sos beszamelowy (przepis- klik)Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. W tym czasie kroimy drobno
cebule i
czosnek dodając
olej, podsmażamy chwilę na patelni. Wrzucamy
mięso, doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryka,
ziołami prowansalskimi i smażymy, aż lekko zbrązowieje. Ugotowane
ziemniaki kroimy na plastry, a
ser trzemy na tarce. Ustawiamy piekarnik na 180ºC. Do wysmarowanego
olejem naczynia żaroodpornego, wkładamy warstwami składniki w następującej kolejności:
ziemniaki,
mięso z
cebula,
sos beszamelowy,
ser,
ziemniaki,
mięso z
cebula,
sos beszamelowy,
ser. Całość wstawiamy na ok 40 minut do rozgrzanego piekarnik.