ßßß
600 g ulubionej kiełbasy(u mnie krakowska)3 duże cebule3-4 ząbki czosnku330 ml śmietany 18%250 g żółtego sera1 jajko2 łyżki oleju1 łyżka tymianku(najlepiej świeżego)papryka słodka mielonasól morskaświeżo mielony pieprzPRZYGOTOWANIEZiemniaki obieramy i kroimy cienkie w talarki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę i przesmażamy razem kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzamy i posypujemy tymiankiem. W naczyniu żaroodpornym układamy 1/3 ziemniaków, połowę kiełbasy z cebulą, znów ziemniaki, kiełbasę i ostatnią warstwę ziemniaków.Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy ze śmietaną i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką słodkiej papryki. Całość wylewamy na wierzch zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Smacznego :)