ßßß


SKŁADNIKI1,5 kg ziemniaków40 dag wiejskiej kiełbasy2 cebulesól, pieprz3 ząbki czosnkuszklanka śmietany 18%2 jajkaolej do smażeniaWYKONANIEZiemniaki płuczemy i gotujemy w mundurkach. Powinny lekko zmięknąć.
Cebulę kroimy w pół piórka. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie krążki.Cebulę podduszamy na oleju , następnie dodajemy kiełbasę i smaży na małym ogniu.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki, oprószamy solą i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy warstwami, ziemniaki i kiełbaskę.
Ze śmietany i jajek ubijamy sos, którym polewamy zapiekankę.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok 40-50 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.