ßßß
Składniki:- 8 średniej wielkości ziemniaków- 1 ząbek czosnku- 1 średnia cebula- 5 łyżek mąki- 2 jajka- sól, pieprz- olej do smażeniaSposób przygotowania :Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.Obieramy cebulę i również ścieramy.Ziemniaki i cebulę przekładamy do jednego naczynia i dodajemy do nich wyciśnięty czosnek, mąkę, jajka i przprawiamy solą i pieprzem.Wszystko dokładnie mieszamy.Rozgrzewamy olej na patelni. Łyżką kładziemy masę na rozgrzanej patelni i smażymy na złocisty kolor z obu stron, na niezbyt głębokim tłuszczu.Placki możemy podać z kwaśną śmietaną, gulaszem, lub jako dodatek do innych dań.Ja uwielbiam też placki posypane zwykłym cukrem.Polecam!