Wykonanie
Zapiekanka ziemniaczana z
mięsem mielonym jest przepysznym daniem. Jeżeli potrzebujecie obiadu na dwa dni, będzie idealna, bo na drugi dzień smakuje równie dobrze. Wystarczy podgrzać ją w piekarniku lub, aby było szybciej, na patelni czy w mikrofali. Przygotowanie tej zapiekanki z
mięsem mielonym wymaga od nas około dwóch godzin pracy, jednak wierzcie na słowo – opłaca się je poświęcić 🙂 Doprawiłam zapiekankę na ostro, ale oczywiście Wy nie musicie dodawać, aż takiej ilości
chili. Zapiekankę robiłam już kilkukrotnie i smakowała wszystkim domownikom oraz gościom. Zapraszam Was po ten pyszny przepis!Zobacz też:Zapiekanka makaronowa z
boczkiem i
brokułamiZiemniaki z
boczkiem i
brukselkąPorcji: 6-10 Czas gotowania: 2 godzinySkładniki800 g
mięsa mielonego wołowo--wieprzowego8 średnich
ziemniakówpuszka
pomidorów w kostceduża
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
słodkiej paprykiłyżeczka
papryki chiliłyżeczka
tymiankusól i
pieprz do smaku330 g kwaśnej
śmietany 18%2
jajka2 garście startego
żółtego serałyżka
oleju do smażeniaPrzepis1
Ziemniaki gotujemy w skórkach na półtwardo. Kiedy wystygną, obieramy i kroimy w dość grube plastry.2
Cebulkę i
czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy
mięso - smażymy na średnim ogniu, aż będzie zrumienione.3Do
mięsa dodajemy puszkę
pomidorów oraz
przyprawy:
paprykę słodką,
paprykę chili,
tymianek. Dusimy około 30 minut oraz doprawiamy
solą i
pieprzem.4
Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy je plasterkami
ziemniaków.5Następnie przygotowujemy sos do polania zapiekanki. Łączymy
śmietankę z
jajkami oraz
serem. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim zapiekankę.6Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni, a sos na zapiekance zetnie. Jeżeli zapiekanka będzie mało przypieczona, możecie na ostatnie kilka minut powiększyć temperaturę piekarnika.7Zapiekankę podajemy pokrojoną w kwadraty, posypaną
natką pietruszki.PoradyNajlepiej zapiekankę nakłada się dużą łyżką lub drewnianą szpatułką.