ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym jest przepysznym daniem. Jeżeli potrzebujecie obiadu na dwa dni, będzie idealna, bo na drugi dzień smakuje równie dobrze. Wystarczy podgrzać ją w piekarniku lub, aby było szybciej, na patelni czy w mikrofali. Przygotowanie tej zapiekanki z mięsem mielonym wymaga od nas około dwóch godzin pracy, jednak wierzcie na słowo – opłaca się je poświęcić 🙂 Doprawiłam zapiekankę na ostro, ale oczywiście Wy nie musicie dodawać, aż takiej ilości chili. Zapiekankę robiłam już kilkukrotnie i smakowała wszystkim domownikom oraz gościom. Zapraszam Was po ten pyszny przepis!
Zobacz też:
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami
Ziemniaki z boczkiem i brukselką
Porcji: 6-10 Czas gotowania: 2 godziny
Składniki
800 g mięsa mielonego wołowo--wieprzowego
8 średnich ziemniaków
puszka pomidorów w kostce
duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka papryki chili
łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku
330 g kwaśnej śmietany 18%
2 jajka
2 garście startego żółtego sera
łyżka oleju do smażenia
Przepis
1
Ziemniaki gotujemy w skórkach na półtwardo. Kiedy wystygną, obieramy i kroimy w dość grube plastry.
2
Cebulkę i czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy mięso - smażymy na średnim ogniu, aż będzie zrumienione.
3
Do mięsa dodajemy puszkę pomidorów oraz przyprawy: paprykę słodką, paprykę chili, tymianek. Dusimy około 30 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem.
4
Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy je plasterkami ziemniaków.
5
Następnie przygotowujemy sos do polania zapiekanki. Łączymy śmietankę z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim zapiekankę.
6
Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni, a sos na zapiekance zetnie. Jeżeli zapiekanka będzie mało przypieczona, możecie na ostatnie kilka minut powiększyć temperaturę piekarnika.
7
Zapiekankę podajemy pokrojoną w kwadraty, posypaną natką pietruszki.
Porady
Najlepiej zapiekankę nakłada się dużą łyżką lub drewnianą szpatułką.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2018/01/zapiekanka-ziemniaczana-z-miesem-mielonym