Wykonanie
Delikatne ciasto, i farsz pachnący
boczkiem i
ziołami, z ciągnącym się
serem - świetne w smaku pyzy :) Tak naprawdę to te pyzy pełnią taką rolę, jak zapiekanki czy pizza: pomagają przy wykorzystaniu składników, które zostały w lodówce.
Składniki :1,5 kg
ziemniakówok. 3/4 szklanki
mąki pszennej1
jajkosól,
pieprz do smakuFarsz :1-2
cebulekawałek
wędzonego boczkukawałek mocno doprawionej
kiełbasy typu wiejska1-2 frankfurterki2-3 łyżki startego
żółtego sera1 ząbek
czosnkusól,
pieprz do smaku
tymianek,
bazylia,
oregano1 łyżka
olejuPrzygotowanie :Ugotowane
ziemniaki przepuszczam przez praskę i przekładam do miski.
Boczek kroję drobno, przekładam na patelnię, smażę aż się lekko zarumieni i wytopi. Wtedy dodaję posiekane drobno
cebulę i
czosnek, oraz drobno pokrojone
kiełbasy. Smażę razem, aż
cebula się zeszkli. Dokładam 1-2 łyżki
ziemniaków z miski, mieszam wszystko, doprawiam
solą,
pieprzem i
ziołami. Przekładam farsz do miseczki, lekko studzę, dodaję
ser.Do
ziemniaków w misce dodaję
jajko,
sól,
pieprz do smaku i
mąkę - tę stopniowo, jednocześnie zagniatając ciasto. Staram się wyrabiać je krótko, tyle by dało się zagnieść w kulę. Być może
mąki trzeba będzie dodać odrobinę więcej, to zależy od
ziemniaków. Z przygotowanego odrywam porcje wielkości małej
mandarynki, lekko je spłaszczam, nakładam farsz i sklejam robiąc kulki. Przygotowane pyzy wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 5 minut od wypłynięcia. Podaję gorące, z podsmażoną
cebulką.Przepis autorski.