Wykonanie
Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować pomysł na zapiekankę z
ziemniakami oraz
kiełbasą i
cebulką. Danie to ma wiele plusów, przede wszystkim jest tanie, po drugie jest bardzo syte, a po trzecie smakuje wyśmienicie. Jedyną wadą tej zapiekanki ziemniaczanej z
kiełbasą jest to, że nie da się jej pokroić na kawałki, za to nakładamy ją łyżką. Pomyślmy z drugiej strony, czy to taka wada?;-)Składniki:0,5 kg
ziemniaków, 1kg
kiełbasy (np. śląska), 3 duże
cebule, 3-4 ząbki
czosnku, 200 ml
śmietany, 3 łyżki
jogurtu naturalnego, 1
jajko, 150g
sera żółtego,
oliwa,
sól,
pieprz,
majeranek lub
bazylia,
oreganoPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości ok 0,5cm lub w ćwiarteczki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Czosnek i
cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Wykładamy na rozgrzaną patelnię z
olejem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę
kiełbasę. Smażymy, aż
cebula będzie miała złoty kolor.Przygotowując sos mieszamy
śmietanę z
jogurtem i
jajkiem.
Ser żółty ścieramy na tarce dodajemy do sosu i następnie doprawiamy do smaku.Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą lub
masłem, aby zapiekanka nie przywarła. Układamy warstwowo kolejno
ziemniaki,
cebulę z
kiełbasą i sos, ponawiamy do wyczerpania składników. ;) Wierzch zapiekanki możemy dodatkowo posypać obficie
serem żółtym.
About Antolka Jakuszkowa