Wykonanie
Nie jest to żadna nowość ale bardzo fajny pomysł na zapiekanki. Każdą możemy zrobić z czymś innym w zależności kto na co ma ochotę. Do tego dochodzi pyszna chrupiąca
bułka. Przepis nieco zmodyfikowany a wypatrzony z jakiejś gazety.
Składniki :5
kajzerek1 duża
cebulaok 30 g
boczkupół pętka chorizo i śląskiej ( może być inna
kiełbasa )około 40 dag
pieczarek20 dag
żółtego sera2
jaja roztrzepane
sól,
pieprzczosnek granulowany
oregano,
bazyliaoliwaZ
bułek odcinamy wierzch a następnie wydrążamy środek.
Cebulę i
boczek kroimy w kostkę,
kiełbasy i
pieczarki w cienkie talarki. Podsmażamy na patelni. Najpierw
cebulę, smażymy aż się zeszkli, dokładamy
pieczarki smażymy około 5 minut. Zdejmujemy z patelni i na tą samą wrzucamy
boczek i
kiełbasę, smażymy aż będą chrupkie. gdy już będą gotowe mieszamy wszystkie warzywa razem, doprawiamy
ziołami i
przyprawami, teraz można dodać
ser lub posypać po wierzchu już nadzianych
bułek ( ja dodałam do farszu )odstawiamy.
Bułki w środku polewamy delikanie
oliwą, nadziewamy farszem warzywnym, posypujemy
startym serem. Polewamy roztrzepanymi
jajkami (
jajka wsiakną do środka ). Wieczka od strony wewnętrznej tez skarpaimy
oliwą. Przykrywamy
bułki. Pieczemy w temp. 180°C jakieś 10-15 minut.smacznego :)