Wykonanie
SkładnikiPół kilo dużych
pieczarekPół
cebuli lub jedną małą3
jajkaPęczek
natki10 dkg
sera żółtego 13% tłuszczu1-2 łyżki
oliwy z oliwekSól i
pieprz do smaku orazUlubione
przyprawy, u mnie:
CzosnekOreganoGałka muszkatołowaPrzygotowanieDwa
jajka gotujemy na twardo.
Pieczarki obieramy i wycinamy ogonki wraz z częścią miąższu tak aby powstały
pieczarkowe miseczki - jedną
pieczarkę tylko obieramy.
Pieczarkowe miseczki układamy na folii aluminiowej na blaszce do pieczenia i solimy.
Przygotowujemy farsz: szatkujemy pozostawioną
pieczarkę wraz z ogonkami i resztkami
pieczarek wydrążonych. Szatkujemy
cebulę i z poszatkowanymi
pieczarkami podsmażamy na
oliwie. Solimy i
pieprzymy do smaku, czyli niewiele. Gdy już wszystko jest podsmażone wsypujemy do miseczki. Ucieramy do niej dwa ugotowane
jajka (na dużych oczkach), dodajemy poszatkowany pęczek
natki i jedno
jajko. Mieszamy. Teraz dosypujemy ulubione
przyprawy - ja dodałam 1/2 łyżeczki
oregano, 1/3 łyżeczki
czosnku granulowanego, 1/3 łyżeczki gałki i jeszcze
soli i
pieprzu. Z kawałka
sera ucieramy do farszu połowę na dużych oczkach. Farsz mieszamy na jednolitą masę. Pozostałą połowę kosteczki
sera ucieramy oddzielnie na spodek na małych oczkach.
Teraz nakładamy farsz do
pieczarek, z góry posypujemy drobno
utartym serem i odrobiną
oregano. Zapiekamy w nagrzanym na 180 stopni piekarniku przez 20 minut...uffff - GOTOWE ;)
Pieczarki są miękkie, jędrne i bardzo aromatyczne. Czuć szczególnie
jajko i
natkę a
potem serową skorupkę. Polecam na niecodzienny obiad gdy mamy wolne przedpołudnie lub jako przystawka na przyjęcie.
SMACZNEGO SIOSTRY!