ßßß Cookit - przepis na Pieczarki Nadziewane

Pieczarki Nadziewane

nazwa

Wykonanie

Przyznam, że najczęściej spotykam się z pieczarkami nadzianymi farszem mięsnym. Chociaż miałam okazję jeść bezmięsne u mojego brata, którego kobieta jest wegetarianką, to sama nigdy takich nie robiłam. Na diecie jednak wpadłam na ten przepis i postanowiłam spróbować.
Z racji, że w Anglii duże pieczarki są naprawdę duże i rozwinięte, musiałam zmodyfikować trochę przepis, z którego korzystałam, bo wyszło za mało farszu. W Polsce, z tego co pamiętam preferuje się pieczarki zamknięte, a tutaj właśnie te "starsze" są bardziej cenione. Tych, którzy używają polskich niezbyt rozwiniętych pieczarek odsyłam do oryginalnego przepisu (link jak zawsze na końcu wpisu), a ci którzy mieszkają na obczyźnie lub po prostu mają dostęp do takich pieczarek jak moje, niech zastosują proporcje jakie ja użyłam.
W smaku pieczarki są dobre - jednak jeśli ktoś nie przepada zbytnio za smakiem natki pietruszki, powinien użyć jej mniej, bo jest ona smakiem przewodnim w tym daniu.
Składniki:
0,5 kg pieczarek (u mnie to 9 dużych)
5 średnich pieczarek
pół cebuli
6 jajek
pęczek natki pietruszki
100 g żółtego sera
sól
pieprz
ulubione przyprawy (u mnie oregano, czosnek, gałka muszkatołowa)
Ugotuj 4 jajka.
Pieczarki umyj, osusz i wydrąż miąższ razem z ogonkami, tak żeby powstały miseczki. Ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posól.
Miąższ, ogonki, 5 pieczarek i cebulę poszatkuj. Wrzuć na rozgrzaną patelnię, dopraw solą i pieprzem, smaż aż cała woda odparuje.
Podsmażone pieczarki przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki, 2 surowe jajka i 4 ugotowane starte na tarce. Dopraw do smaku przyprawami.
Gotowym farszem napełnij pieczarkowe miseczki. Posyp serem startym na małych oczkach. Wierzch możesz oprószyć jeszcze odrobiną oregano.
SMACZNEGO!
źródło: Pieczareczki od Biedroneczki
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/09/pieczarki-nadziewane-pieczarkami.html