Wykonanie
Przyznam, że najczęściej spotykam się z
pieczarkami nadzianymi farszem mięsnym. Chociaż miałam okazję jeść bezmięsne u mojego brata, którego kobieta jest wegetarianką, to sama nigdy takich nie robiłam. Na diecie jednak wpadłam na ten przepis i postanowiłam spróbować.Z racji, że w Anglii duże
pieczarki są naprawdę duże i rozwinięte, musiałam zmodyfikować trochę przepis, z którego korzystałam, bo wyszło za mało farszu. W Polsce, z tego co pamiętam preferuje się
pieczarki zamknięte, a tutaj właśnie te "starsze" są bardziej cenione. Tych, którzy używają
polskich niezbyt rozwiniętych
pieczarek odsyłam do oryginalnego przepisu (link jak zawsze na końcu wpisu), a ci którzy mieszkają na obczyźnie lub po prostu mają dostęp do takich
pieczarek jak moje, niech zastosują proporcje jakie ja użyłam.W smaku
pieczarki są dobre - jednak jeśli ktoś nie przepada zbytnio za smakiem
natki pietruszki, powinien użyć jej mniej, bo jest ona smakiem przewodnim w tym daniu.
Składniki:0,5 kg
pieczarek (u mnie to 9 dużych)5 średnich
pieczarekpół
cebuli6
jajekpęczek
natki pietruszki100 g
żółtego serasólpieprzulubione
przyprawy (u mnie
oregano,
czosnek,
gałka muszkatołowa)Ugotuj 4
jajka.
Pieczarki umyj, osusz i wydrąż miąższ razem z ogonkami, tak żeby powstały miseczki. Ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i
posól.
Miąższ, ogonki, 5
pieczarek i
cebulę poszatkuj. Wrzuć na rozgrzaną patelnię, dopraw
solą i
pieprzem, smaż aż cała
woda odparuje.
Podsmażone
pieczarki przełóż do miski, dodaj posiekaną
natkę pietruszki, 2 surowe
jajka i 4 ugotowane starte na tarce. Dopraw do smaku
przyprawami.
Gotowym farszem napełnij
pieczarkowe miseczki. Posyp
serem startym na małych oczkach. Wierzch możesz oprószyć jeszcze odrobiną
oregano.
SMACZNEGO!
źródło: Pieczareczki od Biedroneczki