Wykonanie
To drugi przepis na placki ziemniaczane na blogu (pierwszy znajdziecie tutaj). Tamten przepis jest trochę dla leniwych, bo
ziemniaki trze się na jarzynówce, tutaj trzeba pomęczyć się w tradycyjny sposób. Na szczęście tym razem Małżonek częściowo mnie wyręczył ;)Placki zawsze smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju, dzięki
czemu zyskują pyszną chrupiącą skórkę.Podajemy z
cukrem, kwaśną
śmietaną czy na przykład
sosem pieczarkowym, ale ja bardzo lubię je bez żadnych dodatków.
Składniki:1,5 kg
ziemniaków1
cebula2 ząbki
czosnku2 - 3 łyżki
mąki pszennej2
jajkasól, świeżo mielony
pieprz; do smaku
olej do smażenia
Ziemniaki obierz, umyj i razem z
cebulą zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj przeciśnięty
czosnek,
żółtka,
mąkę i dopraw
przyprawami.
Białka ubij ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz je z masą ziemniaczaną.
Na rozgrzanej patelni z
olejem smaż rumiane placuszki.
SMACZNEGO!
źródło: Placki ziemniaczane - z książki "173 Specjały Siostry Anastazji"