Wykonanie
            Kotlety z gotowanych 
ziemniaków to jedna z moich ulubionych potraw z lat dzieciństwa (Tato, dziękuję Ci za te wszystkie kombinacje, które dla nas wymyślałeś ). Proste, a pyszne danie - na dodatek za grosze.


Składniki na 6-8 sztuk :1 kg 
ziemniaków2 garście świeżych liści 
szpinaku1 ząbek 
czosnku1 
jajko3-4 łyżki 
mąki pszennejsól, 
pieprz do smaku1 łyżeczka 
olejuDodatkowo:
olej dosmażenia1 -2 
cebulePrzygotowanie :Obrane 
ziemniaki gotuję do miękkości, odcedzam i studzę. 
Szpinak smażę przez minutę na łyżeczce 
oleju, przekładam do 
ziemniaków i wszystko przepuszczam przez praskę lub maszynkę (można dokładnie podusić widelcem). Dodaję przeciśnięty przez praskę 
czosnek, doprawiam masę do smaku 
solą i 
pieprzem. Dodaję 
jajko i 3 łyżki 
mąki, mieszam łyżką by wszystko się połączyło. Jeśli ciasto bardzo się klei, dosypuję jeszcze trochę 
mąki. Ważne, by nie mieszać masy za długo, bo będzie robiła się coraz rzadsza. Dzielę ciasto na 6-8 części, z każdej formuję kulkę, lekko ją spłaszczam. Tak przygotowane kotlety smażę na średnim ogniu, przewracając je delikatnie drewnianą 
łopatką 2 
razy. Usmażone powinny ładnie się zarumienić. Przekładam je na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z podrumienioną 
cebulką.





