Wykonanie
Kotlety z gotowanych
ziemniaków to jedna z moich ulubionych potraw z lat dzieciństwa (Tato, dziękuję Ci za te wszystkie kombinacje, które dla nas wymyślałeś ). Proste, a pyszne danie - na dodatek za grosze.
Składniki na 6-8 sztuk :1 kg
ziemniaków2 garście świeżych liści
szpinaku1 ząbek
czosnku1
jajko3-4 łyżki
mąki pszennejsól,
pieprz do smaku1 łyżeczka
olejuDodatkowo:
olej dosmażenia1 -2
cebulePrzygotowanie :Obrane
ziemniaki gotuję do miękkości, odcedzam i studzę.
Szpinak smażę przez minutę na łyżeczce
oleju, przekładam do
ziemniaków i wszystko przepuszczam przez praskę lub maszynkę (można dokładnie podusić widelcem). Dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawiam masę do smaku
solą i
pieprzem. Dodaję
jajko i 3 łyżki
mąki, mieszam łyżką by wszystko się połączyło. Jeśli ciasto bardzo się klei, dosypuję jeszcze trochę
mąki. Ważne, by nie mieszać masy za długo, bo będzie robiła się coraz rzadsza. Dzielę ciasto na 6-8 części, z każdej formuję kulkę, lekko ją spłaszczam. Tak przygotowane kotlety smażę na średnim ogniu, przewracając je delikatnie drewnianą
łopatką 2
razy. Usmażone powinny ładnie się zarumienić. Przekładam je na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z podrumienioną
cebulką.